Data publicării:

Oamenii de știință au identificat o nouă genă care ar putea învinge îmbătrânirea

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Oamenii de știință ar putea fi cu un pas mai aproape de a descoperi secretele anti-îmbătrânire.

Cercetătorii au descoperit că stimularea unei gene pe care o posedăm cu toții poate încetini ritmul în care celulele noastre "se uzează".

Cercetătorii chinezi au dat peste această descoperire în timp ce studiau ADN-ul muștelor de fructe, când au descoperit că o singură genă a insectelor determină dacă acestea vor muri tinere.

Ei au verificat gena într-o bază de date umană și au găsit o potrivire de 93% cu o genă umană, cunoscută sub numele de DIMT1.

În studiile de laborator, au expus celulele umane la radiații pentru a provoca daune care sunt oarecum comparabile cu degradarea legată de vârstă care are loc la oameni. 

Ei au descoperit că celulele care aveau o genă DIMT1 accelerată "îmbătrânesc" cu 65% mai lent decât celulele nealterate.

Acum, echipa speră că descoperirile sale vor impulsiona cercetările privind modalitățile prin care putem activa această genă la oameni cu ajutorul medicinei moderne.

Studiul a fost publicat în revista Nature Aging. 

Șoarecii injectați cu o terapie genetică experimentală au trăit cu 109% mai mult după tratament

Atât gena umană, cât și cea a insectei, modifică forma și structura mitocondriilor lor, care joacă un rol în echilibrarea stresului de oxidare care determină procesul de îmbătrânire.  

Mitocondriile sunt responsabile de producerea energiei (numită ATP) de care celula are nevoie pentru a funcționa, care sunt ca niște centrale electrice din corpul nostru ce furnizează energie.

Dacă celulele noastre nu primesc energia de care au nevoie, țesuturile sau organele corpului nu funcționează corespunzător - și începe procesul de îmbătrânire.

Atunci când cercetătorii au crescut activitatea genei, muștele de fructe au trăit cu până la 59% mai mult. 

Folosind baza de date AlphaFold2, un program de inteligență artificială care prezice structurile proteinelor, echipa a căutat gene similare la oameni.

Au descoperit că structura genei CG11837 era similară cu cea a genei umane DIMT1.

Echipa a efectuat studii in vitro folosind celule umane de la un bărbat adult, sporindu-le pentru a produce mai mult DIMT1 timp de trei zile.

Celulele modificate au crescut în același ritm ca și cele nealterate, dar când echipa a expus ambele grupuri la raze X, care deteriorează celulele, atunci a observat o diferență.

Grupul îmbunătățit a îmbătrânit cu 65% mai puțin și a crescut cu 24% mai mult decât cele din grupul de control.

Echipa consideră că cercetarea lor este un pas înainte în crearea de noi terapii genetice, care sunt concepute pentru a modifica gena unei persoane pentru a trata sau vindeca o boală.

Iar cercetătorii au descoperit că tratamentul a inversat îmbătrânirea la șoareci.

Șoarecii injectați cu o terapie genetică experimentală au trăit cu 109% mai mult după tratament decât șoarecii care au primit un placebo. 

Această terapie genică nu este încă disponibilă pentru oameni, dar experții spun că ar putea fi disponibilă în termen de cinci ani, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel