Oamenii de știință au dezvoltat un test care ar putea detecta demența cu nouă ani înainte ca boala să apară
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alisaa
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alisaa
Oamenii de știință au pus la punct un test, primul de acest fel, care ar putea prezice demența cu până la nouă ani înainte de diagnosticare, cu o precizie de 80 %. 

Experții speră că aceste descoperiri înseamnă că un test pentru Alzheimer, principala cauză de demență, ar putea fi disponibil "în câțiva ani".

Cercetătorii, de la Universitatea Queen Mary din Londra, au afirmat că metoda lor este mai bună decât testele de memorie sau măsurătorile de contracție a creierului, două instrumente de diagnosticare a bolii utilizate în mod obișnuit.

Testul lor utilizează scanări cerebrale în timp ce creierul se află în "modul inactiv" - un termen care desemnează situația în care mintea nu este concentrată asupra unei sarcini specifice.

Ei au declarat că această tehnică are "potențialul de a umple o lacună clinică enormă", identificând persoanele care prezintă risc de demență și tratându-le înainte de apariția simptomelor.

Echipa, condusă de profesorul Charles Marshall, a analizat scanări ale creierului a peste 1.100 de persoane din UK Biobank, o bază de date care conține informații genetice și de sănătate ale unei jumătăți de milion de britanici.

Dintre cele 103 persoane care au avut demență, 81 au avut scanări ale creierului între cinci luni și 8,5 ani înainte de a fi diagnosticate oficial.

Scanările cerebrale ale acestora au arătat o mai mică conectivitate în modul inactiv, în comparație cu cei care nu au ajuns să dezvolte demență, au arătat concluziile.

Profesorul Marshall a declarat: "Prevederea persoanelor care vor suferi de demență în viitor va fi vitală pentru dezvoltarea unor tratamente care pot preveni pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale care provoacă simptomele demenței".

"Deși ne perfecționăm în detectarea proteinelor din creier care pot cauza boala Alzheimer, mulți oameni trăiesc zeci de ani cu aceste proteine în creier fără a dezvolta simptome de demență", spune profesorul Marshall.

"Demența este o afecțiune complexă și este puțin probabil să găsim vreodată un test simplu"

"Sperăm că măsurarea funcției creierului pe care am dezvoltat-o ne va permite să fim mult mai preciși în ceea ce privește posibilitatea ca o persoană să dezvolte demență și cât de curând, astfel încât să putem identifica dacă aceasta ar putea beneficia de tratamente viitoare", a adăugat acesta.

Descoperirile sunt publicate în revista Nature Mental Health.

Profesorul Andrew Doig, expert în biochimie la Universitatea din Manchester și care nu a fost implicat în studiu, a declarat că aceste descoperiri ar putea însemna că un test de predicție timpurie pentru Alzheimer ar putea fi la doar "câțiva ani distanță".

"Demența este o afecțiune complexă și este puțin probabil să găsim vreodată un test simplu care să o diagnosticheze cu exactitate. Cu toate acestea, în câțiva ani, există motive întemeiate pentru a crede că vom testa în mod obișnuit demența la persoanele de vârstă mijlocie, folosind o combinație de metode, cum ar fi un test de sânge, urmat de imagistică", spune profesorul Andrew Doig. 

"Metoda de conectivitate RMN descrisă aici ar putea face parte din această platformă de diagnosticare. Vom avea atunci o înțelegere excelentă a persoanelor care sunt susceptibile de demență", spune el.

Dar Dr. Richard Oakley, director asociat de cercetare și inovare la Alzheimer's Society, a declarat că, deși cercetarea a fost capabilă să identifice schimbările structurale ale creierului înainte de apariția simptomelor demenței, sunt necesare mai multe studii "care să implice diverse grupuri de persoane de diferite vârste și etnii pentru a înțelege pe deplin beneficiile și limitele acestei scanări RMN ca instrument de diagnosticare". 

Tara Spires-Jones, FMedSci, președinte al Asociației Britanice de Neuroștiințe și profesor în cadrul Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie de la Universitatea din Edinburgh, a îndemnat, de asemenea, la prudență.

Ea a spus că, deși acest tip de scanare a creierului este util, "nu este disponibil pe scară largă și nici nu este perfect pentru a prezice cine va dezvolta demență", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel