Data actualizării:
Data publicării:

Oamenii de știință au descoperit un nou virus care poate fi cauza cea mai probabilă a bolii hepatice la copii

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Oamenii de știință cred că au găsit cea mai probabilă cauză a cazurilor misterioase și uneori mortale de hepatită la copiii mici.

Un nou virus a fost identificat în 96% dintre cazurile analizate în două studii separate: unul efectuat în Scoția și altul în Marea Britanie.

Oamenii de știință cred că infecția cu acest virus, numită infecție cu virusul 2 adeno-asociat (un membru al familiei de parvovirusuri) a provocat cumva aceste grupuri neobișnuite de cazuri: fie prin co-infecție cu un alt virus, fie singur, scrie Politico.

”Este extrem de puțin probabil ca acest lucru să aibă legătură cu COVID-19”, a declarat Emma Thomson, autoarea principală a studiului scoțian.

Ea a spus că aproximativ două treimi dintre copiii studiați aveau anticorpi împotriva coronavirusului - un nivel similar cu populația generală din cauza infecției anterioare. Și faptul că  aceste cazuri de hepatită apar la doi ani după începerea pandemiei, de asemenea, nu se aliniază cu o teorie COVID, a spus ea. 

Până la 12 iulie, au existat peste 1.000 de cazuri de hepatită inexplicabilă din 35 de țări care au implicat 22 de decese

Infecția cu virusul 2 asociat adeno-asociat sau AAV2 infectează majoritatea oamenilor până la vârsta de 10 ani, dar în mod normal nu este asociată cu boala umană, a spus Thomson, profesor clinic și consultant în boli infecțioase la Centrul MRC-Universitatea din Glasgow.

În plus, AAV2 necesită infecția cu un alt virus, cunoscut sub numele de ”virus de ajutor” pentru a se putea replica, a spus Thomson. 

Odată cu creșterea numărului de cazuri misterioase de hepatită care atinge vârful la aproximativ două săptămâni după o creștere mare a cazurilor de adenovirus, oamenii de știință cred că această coinfecție poate fi cauza.

 În studii, 86% dintre copii au avut infecție cu adenovirus. Un număr mic a avut și infecție cu virusul herpesului.

În plus, studiul scoțian a găsit un posibil factor de risc genetic, 17 din 20 de cazuri studiate având o genă specifică (DRB1 04:01). Această genă i-ar putea identifica pe cei mai sensibili, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Oamenii de știință – de la Universitatea din Glasgow, Great Ormond Street Hospital și University College London Great Ormond Street Institute of Child Health – au cerut studii internaționale suplimentare pentru a confirma ipotezele lor.

Citește și: 

Hepatita misterioasă face noi victime în rândul copiilor britanici

Un total de 251 de copii britanici sunt afectați de un focar misterios de hepatită, cu 11 cazuri suplimentare anunțate la sfârșitul săptămânii. Agenția de Sănătate și Securitate din Marea Britanie (UKHSA) a declarat că au avut loc 12 transplanturi de ficat și niciun copil nu a murit în Marea Britanie.

Cifrele sunt mult mai mari decât ceea ce se aștepta într-un an obișnuit, cazurile crescând din luna aprilie.

Cauza nu a fost descoperită

Pe 7 iunie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că au existat 700 de cazuri de hepatită inexplicabilă la copii mici. Cu un aflux de cazuri la nivel global, oficialii din domeniul sănătății sunt nedumeriți în ceea ce privește cauza. De obicei, afecțiunea inflamatorie a ficatului este cauzată de hepatita de la A la E, scrie The Sun. 

Dar într-un context neobișnuit, acest lucru nu a fost detectat la niciunul dintre copii. Într-un raport publicat astăzi, primul din 19 mai, UKHSA a transmis că pacienții sunt predominant copii mai mici de cinci ani.

Ei au prezentat inițial simptome de gastroenterită (diaree și greață), urmate de debutul icterului (îngălbenirea ochilor și a pielii). Dintre cazurile confirmate, 180 sunt în Anglia, 32 în Scoția, 17 în Țara Galilor și 22 în Irlanda de Nord.

Experții oferă asigurări în privința siguranței vaccinurilor

UKHSA a adăugat că, în timp ce noi cazuri continuă să fie identificate în Marea Britanie, există o scădere generală aparentă a numărului de cazuri noi pe săptămână. Adenovirusul rămâne domeniul cheie de investigație, 156 de copii din 241 fiind testați pozitiv pentru virus.

Adenovirusurile provoacă boli comune care pot provoca boli precum conjunctivita, durerea în gât și răceala comună. Principalul adenovirus investigat este tipul 41F, care provoacă probleme cu stomacul. La copiii cu hepatită, peste 17% au fost, de asemenea, testați pozitiv pentru Covid, care continuă să fie considerată o potențială cauză. 

Experții au asigurat că nu există nicio legătură între vaccinuri și boală. Majoritatea copiilor cu hepatită nu au fost vaccinați împotriva Covid din cauza vârstei lor. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel