Oamenii de știință au descoperit raze X care ies din Uranus
Razele X de pe planeta Uranus au fost detectate de oamenii de știință. Deși sunt comune și pe alte planete, nu este încă cunoscută proveniența lor pe Uranus.
În urmă cu aproximativ 20 de ani, astronomii au setat instrumentele pentru a capta emisiile de raze X provenite de la Saturn, Uranus și Neptun. Spre deosebire de orice planetă, Uranus nu a prezentat deloc raze X. Acum, pentru prima dată, au fost detectate raze X care provin din cea mai ciudată planetă a sistemului solar și nu este clar care le este proveniența.
Observațiile și descoperirile referitoare la Uranus și Neptun sunt destul de dificile de făcut, în comparație cu restul sistemului solar. Aceste două planete sunt mult mai departe și puține sonde au fost trimise în zona lor de orbită.
Noua descoperire se bazează pe observații făcute cu ajutorul Observatorului cu raze X Chandra, un telescop spațial pe orbită în jurul Pământului. Primul set de observații a fost luat în 2002, apoi alte două seturi în 2017. Când o echipă de astrofizicieni condusă de William Dunn de la University College London din Marea Britanie a ajuns în cele din urmă să analizeze datele de observație din 2002, au găsit dovezi clare ale razelor X provenite de la Uranus, precizează Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News