Oamenii de ştiinţă au aflat de ce bărbații îmbătrânesc mult mai repede decât femeile
Bărbaţii îmbătrânesc mult mai repede decât femeile. Un nou studiu a identificat motivul pentru care doamnele tind să trăiască mai mult decât domnii.
Aceştia din urmă îşi pierd adesea cromozomul Y, ceea ce duce, la rândul său, la insuficienţă cardiacă şi, ca urmare, la moarte prematură.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aproximativ 40% dintre bărbaţii în vârstă de 70 de ani pierd acest cromozom. Un articol ştiinţific publicat în "Science Daily" arată că bărbaţii pot beneficia de un medicament care neutralizează aceste efecte.
Profesorul Kenneth Walsh de la Universitatea din Virginia, care a condus studiul, explică faptul că, mai ales după 60 de ani, bărbaţii mor mai repede decât femeile. Acestea par să îmbătrânească mai repede din punct de vedere biologic.
Odată cu vârsta, cromozomii Y încep să se epuizeze în celulele bărbaţilor, procesul fiind de fapt accelerat la fumători. Medicamentul pirfenidonă, care se află deja pe piaţă, poate ajuta la inversarea efectelor pierderii cromozomilor, susţine profesorul Walsh.
Folosind tehnologia de editare a genelor, cercetătorii au dezvoltat şi testat un model pe şoareci pentru a înţelege mai bine impactul pierderii cromozomului Y în sânge.
S-a descoperit că dezvoltarea bolilor legate de vârstă se accelerează la rozătoare, făcând animalele mai susceptibile la probleme cardiace. Acest lucru a dus în cele din urmă la o moarte prematură.
Efectele pierderii cromozomului Y la bărbaţi au fost observate şi de cercetătorii care analizează datele culese de British Biobank. S-a descoperit că pierderea cromozomului Y este asociată cu insuficienţa cardiacă, precum şi cu bolile cardiovasculare.
Specialiştii sunt încrezători că descoperirile lor îi vor ajuta pe bărbaţi să trăiască mai mult.
Boala secolului care afectează o femeie din zece. Dr. Raluca Enciu Șubă: Există o întârziere în medie de 8-10 ani de la debutul simptomatologiei și până la stabilirea diagnosticului
Dr. Raluca Enciu Șubă a spus de ce își dorește să susțină pacientele cu endometrioză.
„Pentru că endometrioza este considerată boala secolului, se estimează că 1 femeie din 10 suferă de această boală.
Pentru că a devenit o problemă de sănătate publică.
Pentru că în ciuda eforturilor susținute de cercetători din întreaga lume, încă nu s-a descoperit adevărata cauză.
Pentru că această boală este cunoscută de puțini medici, și mai puțini știu să o diagnosticheze corect și complet și extrem de puțini știu să intervină corect chirurgical.
Pentru că există o întârziere în medie de 8-10 ani de la debutul simptomatologiei și până la stabilirea diagnosticului, nu doar în România, ci de asemeni în țările dezvoltate.
Diagnosticul tardiv lasă boala să evolueze, astfel pacientele se confruntă cu forme severe ce afectează profund calitatea vieții, favorizează absenteismul de la locul de muncă și determină infertilitate.
Pentru că boala afectează puternic negativ calitatea vieții la numeroase nivele, atât fizic, psihic cât și social. Simptomele produse de endometrioză precum durerea la menstră sau durerea cronică pelvină pot duce la sentimente de frustrare, izolare socială sau chiar depresie.
Durerea la contact sexual afectează viața de cuplu prin tendința la evitarea actului sexual sau întreruperea acestuia din cauza durerii. Infertilitatea poate duce la frustrare sau chiar depresie și poate accentua problemele în cuplu. Din nefericire pacientele cu endometrioză pot suferi și de alte simptome ce contribuie la scăderea calității vieții: oboseală cronică, balonare, constipație, diaree, tulburări ale defecației, sângerare pe cale rectală, crampe abdominale, tulburari de urinare, tulburări ale somnului.
Astfel viața femeilor diagnosticate cu endometrioză este o continuă luptă cu propria suferință. Nevoia lor de sprijin este reală atât din partea familiei, cât mai ales din partea sistemului medical care trebuie să le ofere accesul la un diagnostic timpuriu și complet, accesul la medici specializați în chirurgia acestei patologii și ulterior pentru acele cazuri selecționate, evaluare în cadrul unui centru specializat în infertilitate.
Pentru că 45 % din pacientele cu endometrioză asociază și infertilitate. Pentru aceste paciente visul de a deveni mamă este posibil doar prin intermediul procedurilor de reproducere umană asistată, proceduri care în momentul actual nu sunt decontate de Casa de Asigurări. În țările civilizate ale Uniunii Europene, se decontează în medie 3-5 proceduri de fertilizare in vitro.
Șansele cele mai mari pentru ca o pacientă să rămână însărcinată natural sunt în primele 6 luni după intervenția chirurgicală adresată endometriozei. După această perioadă orice pacientă care nu a reusit obținerea unei sarcini pe cale naturală ar trebui să beneficieze de proceduri de reproducere umană asistată. Adesea problemele financiare determină cuplul să renunțe la visul lor.
Pentru că de fiecare dată când întâlnesc la cabinet paciente pentru care diagnosticul de endometrioză nu a fost stabilit sau au primit un diagnostic incomplet de chist ovarian, deși au efectuat ecografii multiple, anual, mă întreb: oare cum ar fi fost viața acestor femei dacă ar fi primit diagnosticul în urmă cu 10 ani?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News