O ţară NATO anunţă că retrage toate trupele, în cazul unui conflict Rusia-Ucraina: Îi vom rechema pe toţi, până la ultimul soldat
Zoran Milanovic, preşedintele Croaţiei, a anunţat că ţara sa îşi va rechema militarii din forţele NATO din Europa de Est, în cazul unui conflict între Rusia şi Ucraina.
"În calitatea mea de comandant şef am urmărit cu atenţie declaraţiile care indică faptul că NATO, deci nu o ţară, nu SUA, îşi creşte prezenţa în regiune şi trimite şi nave de recunoaştere. Noi nu avem nicio implicare în asta şi nu vom avea. Garantez! Croaţia nu va trimite trupe în cazul escaladării tensiunilor. Ba din contră, vom rechema toţi militarii, până la ultimul soldat croat", a declarat Milanovic, conform TASS.
De ce a luat această decizie
Preşedintele Croaţiei a spus, însă, că decizia sa nu are legătură nici cu Ucraina, nici cu Rusia, ci mai degrabă cu ceea ce el a descris drept "tendinţele SUA în politici publice, asumate de Joe Biden şi administraţia sa". Asta deşi Milanovic a întâmpinat cu bucurie venirea la putere a lui Biden.
"În ceea ce priveşte securitatea internaţională, observ multă inconsistenţă şi, în practică, comportament periculos", a mai transmis Zoran Milanovic.
Milanovic nu şi-a uitat, în timpul discursului, nici principalii opozanţi, ministrul de Externe Gordan Grlic-Radman, ministrul Apărării Mario Banozic şi premierul Andrej Plenkovic.
"Grlic-Radman şi Banozic sunt liberi să meargă la Bruxelles, dacă vor. În ceea ce priveşte armata Croaţiei, ea nu va participa la conflict. Nimic bun nu poate ieşi din asta. Plenkovic poate să ameninţe Rusia cât vrea el, dar Croaţia ar trebui să fugă de conflictul ăsta ca de incendiu", a mai completat preşedintele.
Croaţia este membru NATO din 2009.
Bulgaria a reacţionat, vineri, 21 ianuarie, după solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO
„Bulgaria este o ţară suverană, care a luat o decizie în urmă cu mult timp, aceea de a deveni stat membru NATO. În acest context, noi decidem singuri cum ne organizăm apărarea ţării, prin coordonare cu partenerii noştri", a declarat premierul Kiril Petkov.
Administraţia Vladimir Putin argumentează, în solicitările privind garanţiile de securitate, că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. „Este vorba despre retragerea trupelor străine, a echipamentelor şi armamentului, precum şi de alte măsuri în sensul restabilirii configuraţiei din 1997 în cazul ţărilor care nu erau membre NATO în acel moment, iar aici sunt incluse Bulgaria şi România”, a transmis, vineri, Ministerul de Externe de la Moscova. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News