O ţară din UE va percepe garanţii pe sticlele din plastic
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sticlele de plastic reutilizabile, posibil periculoase! Eliberează sute de substanțe chimice în apă - studiu /Sursa: Pexels
Sticlele de plastic reutilizabile, posibil periculoase! Eliberează sute de substanțe chimice în apă - studiu /Sursa: Pexels
O ţară europeană va percepe garanţie în supermarketuri pe sticlele din plastic. 

Slovacii vor putea returna sticlele şi recipientele din plastic la supermarketuri, Slovacia devenind astfel prima ţară din Europa centrală şi numai a opta ţară din UE care introduce un sistem de garanţii de acest fel, potrivit Euractiv.

La cumpărarea unei sticle sau unui recipient de plastic, fiecare client va plăti o taxă suplimentară de 15 cenţi, aceasta urmând să le fie rambursată la returnarea ambalajelor, scrie Mediafax.

Interdicția ambalajelor de plastic a început oficial în Franța

Franța face pași semnificativi în reducerea poluării cu plastic, iar de la începutul acestui an ambalajele din plastic pentru fructe și legume au fost interzise. Interdicţia este considerată o revoluţie. 

O nouă lege care interzice ambalajele din plastic pentru majoritatea fructelor și legumelor intră în vigoare în Franța din ziua de Anul Nou. Castraveții, lămâile și portocalele se numără printre cele 30 de fructe și legume care nu pot fi ambalate în plastic scrie BBC. 

Pachetele mai mari, precum și fructele tocate sau procesate vor fi scutite.

Președintele Emmanuel Macron a numit interdicția „o adevărată revoluție” și a spus că aceasta arată angajamentul țării pentru a elimina treptat materialele plastice de unică folosință până în 2040.

O estimare relevă că mai mult de o treime din produsele din fructe și legume din Franța sunt vândute în ambalaje de plastic, iar oficialii guvernamentali cred că interdicția ar putea împiedica folosirea a un miliard de articole din plastic de unică folosință în fiecare an.

În declarația care a anunțat noua lege, Ministerul Mediului a spus că Franța folosește o „cantitate scandaloasă” de plastic de unică folosință și că noua interdicție „vizează reducerea utilizării plasticului de aruncat și stimularea înlocuirii acestuia cu alte materiale reutilizabile sau reciclabile”.

Interdicția face parte dintr-un program multianual introdus de guvernul lui Macron, care va duce la eliminarea lentă a materialelor plastice în multe industrii.

CITEŞTE ŞI Ce se întâmplă cu mălaiul autohton din magazinele noastre

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel