Data publicării:

O ţară ca afară nu merge cu metehne româneşti

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Ca să avem "o ţară ca afară", câteva lucruri trebuie să se schimbe!

Nu există zi, săptămână sau lună în care să nu citim, undeva într-un colţ al internetului, un mesaj în care cineva ne spune că ar fi bine să avem o ţară ca afară, că ar fi de dorit o ţară ca afară. Şi ne sunt date ca exemplu Austria, unde este curăţenie peste tot, Germania, unde se respectă reguli, şi nu numai.

Dar nimeni  nu se gândeşte cum ar arăta ţările astea, dacă ar fi cotropite de mentalităţile predominante în România. În Germania, Austria, şi, în general, în orice ţară aflată la vest de Nădlac, niciun şofer nu mai aruncă paharul de cafea pe geam, nu mai face semne cu farurile tuturor participanţilor la trafic, nu mai claxonează. Nu mai vorbim de depăşirea vitezei legale sau de certat cu poliţiştii care îi opresc la controale de rutină. Pentru că acolo nu mai funcţionează “tu ştii cine e tata?” şi nici măcar micile atenţii. Iar dacă funcţionează o dată, prin excepţie sau prin minune, puţini sunt cei care încearcă şi a doua oară.

Dar de ce, ne-am întreba, ni se schimbă total comportamentul după ce trecem de graniţă? De ce nu mai aruncăm ambajalul cornului pe trotuar şi îl ducem, în schimb, la coşul de gunoi? De ce nu mai claxonăm, de ce acordăm prioritate pietonilor, de ce parcăm doar acolo unde trebuie şi mai şi plătim pentru serviciul ăsta, dacă acasă lăsăm maşina pe trotuar, pe banda 1, sau chiar la intrarea în bloc?

Răspunsul, deşi ni s-ar putea părea complicat şi ne-ar putea face să credem că are originea în secolele trecute, e mai simplu de atât. Ne este frică de amenzi şi ştim că acolo chiar se aplică, nu scăpăm! 

Sigur, noi avem vorbe precum "dragoste cu sila nu se poate". Şi e corect, când vorbeşti despre dragoste! Dar când vorbeşti despre respectarea unor reguli, sancţiunile sunt o metodă bună pentru a te asigura, ca stat, că cetăţenii nu au derapaje grave. 

Situaţia descrisă aici, ca în orice alt caz, nu este general valabilă. Dar reprezintă o parte consistentă a populaţiei, astfel că e uşor de intuit că, dacă mâine dimineaţă România ar arăta ca Germania, până seara ar reveni la măcar jumătate din aspectul României! 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel