Data publicării:

O statuie din Iași i-a supărat pe credincioși. Costin Ioniță (sculptorul): ”Cancel culture pe invers, conservatorii vor să dărâme lucrările progresiștilor” /video

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Costin Ioniță
Foto: Costin Ioniță

Am discutat cu artistul din spatele operei ”Hidra”, vandalizată recent, la Iași, de un grup de persoane, despre motivațiile din spatele actului anti-social.

Polițiștii s-au sesizat după ce o femeie a fost filmată în timp ce lovește cu piciorul statuia „Hidra”, amplasată în Iași.

Imaginile surprinse în parc au stârnit reacții diverse în mediul online și în comunitatea locală. Femeia, neidentificată încă de către autorități, a fost filmată lovind cu piciorul în statuia care se află la baza dealului Copou, în apropierea Casei Pogor și chiar în fața Grupului Statuar al Voievozilor.

„Mai venim cu cineva și trebuie să dărâmăm, să tăiem, să facem ceva. Din gâtul ăsta ies niște șerpi, cum să fie flori?”, a declarat femeia pentru jurnaliștii WOW Iași, în timp ce lovea cu piciorul în statuie.

„Hidra” este o creație a artistului Costin Ioniță și simbolizează corupția din mediul politic românesc. Statuia, o replică a statuilor dedicate lui Lenin, fără cap, prezintă din gâtul său șapte trandafiri cu trup de șarpe. Este o reinterpretare artistică a unor elemente culturale și politice și a generat diverse interpretări și discuții în comunitatea locală.

Întrebat cum se simte după ce lucrarea lui a fost vandalizată, Costin Ioniță a raspuns:

”E un moment trist, sunt un grup de doamne manipulate și încercarea cuiva de a face trafic pe internet și de a câștiga capital politic în zona extremistă.”

De ce credeți că s-a întâmplat incidentul?

Costin Ioniță: ”Doamnele acelea au venit în urma unui live făcut de o doamnă politician din Iași, nu vreau să dau nume, ar însemna să-i fac publicitate. Doamna politician a venit în Parcul Voievozilor și a făcut un live în care a vorbit 30 de minute despre cum sunt pângărite simbolurile naționale, cum această ”hidră masonică, khazară, globalistă” șamd. vrea să ne ia tot ce avem mai sfânt. Ea a sfârșit live-ul printr-un fel de exorcizare în care a pus crucea pe lucrare în tot acest timp îndemnând la distrugere. Apoi a doua zi s-a întâmplat incidentul cu ”doamna karatistă” care producea un act de vandalism și îndemna lumea la distrugere.  

Credeți că mesajul trebuia să fie mai explicit? Adică să existe o plăcuță ceva pe care să fie explicată semnificația lucrării?

Costin Ioniță: ”Doamnele au zis că au văzut lucrarea pe internet, una dintre ele menționând că nu a putut să doarmă noaptea, deci mesajul lucrării era la ”un google” distanță. Puteau afla de proiectul din care a făcut parte, puteau afla că lucrarea a mai fost expusă și apreciată atât în țară, cât și în străinătate la festivale, la muzee. Doamnele au venit cu o idee preconcepută ca să acționeze, nu să citească ”statementuri.”

Mie îmi pare rău pentru aceste persoane, sunt oameni sărmani, manipulați în scopuri electorale. Ei au recurs la gesturile astea, pentru că noi, cei care lucrăm în mediul cultural, clasa medie, nu vrem să ne coborâm la nivelul lor, astfel devenind pradă pentru extremiști. Frustrălire se adună și nasc monștrii.”, a precizat artistul.

Veți acționa cumva în legătură cu evenimentul nefericit?

Costin Ioniță: ”Eu nu voi depune plângere penală împotriva acelei doamne, precum tot insista poliția la telefon azi-dimineață. E o doamnă sărmană, nu vreau s-o târăsc prin tribunale, că nu acesta este sensul, dar măcar o discuție în societate trebuie să existe. Oamenii aceștia sunt abandonați în ghearele extremismului. Avem de a face cu un ”cancel culture” pe invers, conservatorii vor să dărâme lucrările progresiștilor, în opoziție cu ce se întâmpla în SUA cu progresiștii care dărâmau lucrări imperialiste. Noi suntem întotdeauna mai originali.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel