O specie de salamandră recent identificată ar fi cel mai mare amfibian din lume
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
O salamandră uriaşă recent identificată este considerată cel mai mare amfibian din lume în urma descoperirii unor noi varietăţi ale speciei, cu ajutorul mostrelor ADN prelevate de la un exemplar aflat într-un muzeu, relatează marţi Press Association.

Exemplarele de salamandră uriaşă chinezească - inclusă în categoria vieţuitoarelor aflate în pericol de dispariţie - erau până recent considerate o singură specie, Andrias davidianus. Însă, analizele efectuate de Zoological Society of London (ZSL) şi Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie au relevat trei linii genealogice distincte la salamandre din sisteme riverane şi regiuni montane diferite de pe teritoriul Chinei.

Cele trei varietăţi - Andrias davidianus, Andrias sligoi şi încă una recent descoperită, care nu a fost încă denumită, sunt suficient de diferite din punct de vedere genetic pentru a reprezenta specii separate, au explicat autorii studiului.

În cadrul cercetării, ale cărei concluzii au fost publicate marţi în jurnalul Ecology and Evolution, oamenii de ştiinţă au descoperit că salamandra uriaşă din China de Sud - Andrias sligoi - este cea mai mare dintre cele circa 8.000 de specii de amfibieni care trăiesc în prezent.

Declinul efectivului de salamandre uriaşe chinezeşti a fost catastrofal, îndeosebi din cauza recentei supraexploatări pentru alimentaţie, a declarat profesor Samuel Turvey din cadrul ZSL, unul dintre autorii principali ai studiului.

Sperăm că aceste informaţii noi referitoare la diversitatea speciilor au venit la timp pentru a ajuta la conservarea cu succes a acestora, însă este nevoie de măsuri urgente pentru protejarea oricărei populaţii viabile de salamandre uriaşe rămase, a subliniat specialistul.

Exemplarele de salamandră uriaşă chinezească erau în trecut răspândite în zone din centrul, sudul şi estul Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel