O Românie în afara României. Câți români sunt, în acest moment, în afara granițelor. Gheorghe Cârciu: S-au născut mai mulți în afara granițelor
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni / Foto Crișan Andreescu
Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni / Foto Crișan Andreescu
De la an la an, satele şi comunele din România rămân cu tot mai puţini locuitori. Câți români trăiesc, de fapt, în afara graniţelor ţării? Răspunsul vine de la Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Avem și o cifră oficială. 5.700.000 ultima cifră oficială în decembrie 2020”, a spus Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„După o numărătoare neoficială, avem și studii, depășim 8 milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice”, a spus Gheorghe Cârciu.

„În 2021, s-au născut mai mulți copii români în afara granițelor decât în România. E oficial! Sunt cel puțin 8 milioane de români în afară, majoritatea în Uniunea Europeană”, a spus secretarul de stat. 

„Practic, avem o Românie în afara granițelor României”, a comentat Bogdan Chirieac.

Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al DRP, declarațiile momentului la DCNews

Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a efectuat o vizită de lucru în Italia. Demersuri pentru susținerea comunității românești

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 1-3 octombrie 2022, o vizită de lucru în Republica Italiană. Agenda demnitarului român a cuprins întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ, ai autorităților locale și regionale.

Având în vedere prezența semnificativă a comunității românești pe teritoriul italian, delegația DRP s-a deplasat la Alcamo, la cea de-a V-a ediție a evenimentului  ̎ Fereastră înspre România – port și grai românesc în lume ̎ , organizat de către Asociația Culturală de Voluntariat  ̎Decebal și Traian ̎. În cadrul evenimentului au fost prezenți artiști români și au fost deschise standuri cu produse artizanale românești.

Evenimentul  ̎Fereastră înspre România – port și grai românesc în lume ̎ a avut loc în Piazza Ciullo, Alcamo.

Agenda primei zile din cadrul vizitei de lucru a debutat cu participarea delegației DRP la evenimentul ̎ Fereastră înspre România – port și grai românesc în lume ̎, organizat de către Asociația Culturală de Voluntariat ̎Decebal și Traian ̎.

Cea de-a V- a ediție a evenimentului de la Alcamo a reunit mii de români care trăiesc în Sicilia precum și membri ai mediului asociativ românesc din zonă. În cadrul evenimentului au fost prezenți artiști români și au fost deschise standuri cu produse artizanale românești. Secretarul de stat le-a transmis celor prezenți că una dintre misiunile DRP este păstrarea și susținerii identității lingvistice, culturale și spirituale a românilor de pe toate meridianele lumii.

Având în vedere prezența semnificativă a comunității românești pe teritoriul italian, încurajăm mediul asociativ românesc să acceseze programele de finanțare puse la dispoziție de către DRP la acest moment. Evenimentul ̎Fereastră înspre România – port și grai românesc în lume a reușit să reamintească românilor importanța solidarității și a faptului că, oriunde ne-am afla, purtăm România în sufletele noastre.

La eveniment au mai participat primarul din orașul Alcamo, Domenico Surdi, consulul Ioan Iacob de la Consulatul României la Catania, primarul orașului Castellmare del Golfo Nicola Rizzo, precum și alți consilieri locali și regionali. De asemenea, spectacolul s-a bucurat de prezența TVR și a televiziunilor locale.

̎ Mă bucur că am reușit să fim alături de o comunitate atât de activă și deschisă dialogului, vă asigur că Guvernul României depune toate eforturile pentru a-i aduce acasă pe cetățenii noștri care trăiesc în afara granițelor prin implementarea de proiecte și mecanisme destinate procesului de integrare socio-economică ̎ , a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel