O româncă din Florenţa caută de o lună chirie şi nu găseşte: Când aud că sunt din România, îmi sugerează să mă mut cu un bătrân de care să am grijă
O româncă din Florenţa spune că îi este aproape imposibil să îşi găsească un loc unde să stea, iar unul dintre motive ar fi chiar naţionalitatea sa.
"Bună, am sunat pentru anunţul despre casa de închiriat din Gavinana". Agentul răspunde entuziast, vrea să facă programare. Întreabă de numele clientului. Aceasta răspunde "Roxana Iftime". Este întrebată de unde vine. Spune "Din România, dar locuiesc în Florenţa de 11 ani". Moment în care agentul imobiliar închide telefonul.
Acesta este doar vârful icebergului pentru o româncă care spune că nu reuşeşte de mai bine de o lună să îşi găsească o casă în oraşul italian Florenţa din cauza naţionalităţii.
"Piaţa imobiliară din Florenţa a luat-o razna. Asta pot spune după o lună de apeluri la agenţii", a declarat Roxana Iftime, conform Corriere Fiorentino.
Roxana are 30 de ani, este operator cultural şi are propria companie. Îşi caută un studio, o cameră sau o casă pe care să o împartă cu mai multe persoane. Spune, însă, că este refuzată şi din cauza jobului, dar şi din cauza faptului că este străină.
"Când află că sunt din România, de obicei îmi sugerează să mă mut cu un bătrân de care să am grijă. Nu am de gând să le spun eu că asta nu e chirie, ci e un loc de muncă, de îngrijitor, pentru care primeşti salariu", a mai spus ea.
"Am experimentat o lună de refuzuri repetate, întrebări stupide, remarci rasiste despre originea mea, despre munca pe care o fac, despre presupusa mea incapacitate de a plăti chiria pentru că nu am un loc de muncă stabil. E doar vârful icebergului, care e imens şi ajunge de la doamna căreia i-am spus cu ce mă ocup şi m-a întrebat dacă eu ştiu cât costă chiria până la cei care îmi spun că dacă sunt româncă, înseamnă că sunt îngrijitoare, badantă. De parcă abilitatea mea de a plăti chiria depinde de lucrurile astea. Şi faptul că vreau să locuiesc cu alte persoane îi sperie. Se pare că în Italia trebuie să fii într-un cuplu pentru asta, locuitul cu prietenii nu există. A fost o lună lungă şi demoralizatoare. Toate agenţiile spun că mă vor suna, dar nu mai sună nimeni. Sunt multe prejudecăţi despre care nu vorbeşte nimeni, pentru că ne temem de cuvântul rasism. Pe scurt, nu suntem rasişti, dar...", a mai explicat românca.
Guvernul României, proiecte pentru românii din afara granițelor. Cârciu: Educația și învățarea limbii române este principala noastră preocupare
Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a vorbit despre proiectele pentru conaționalii din afara granițelor țării.
Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vorbit despre proiectele pentru românii din afara granițelor pe care Guvernul României la implementează:
„Principala noastră preocupare pentru românii din diaspora este educația, învățarea limbii române. Sprijinim cultural bisericile din afara granițelor, avem un grant care se adresează direct bisericilor, în acest an, avem cel puțin 200 de biserici care au făcut cereri pentru un asemenea grant. Nevoi sunt de toate tipurile și Guvernul României nu a avut niciodată mai multă deschidere decât astăzi vis-a-vis de românii din afara granițelor.
Invităm pe toată lumea să vină cu propuneri. Noi facem ședință online la fiecare două săptămâni cu mediul asociativ, cu cine își dorește, consulate, ambasade, etc. Cine își dorește să intre, este binevenit. Să vina cu idei, să nu spună cum să facem. Împreună putem învăța unii de la alții. Nu m-am născut la departamentul pentru românii de pretutindeni și dacă o să întrebați jumătate din spectrul politic, o să spună că sunt cea mai nepotrivită persoană“, a spus Gheorghe Cârciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News