O rață a fost înregistrată când înjura “prostul naibii”. Cercetător: Am zis că este o farsă - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O rață a fost înregistrată când înjura “prostul naibii”. Cercetător: Am zis că este o farsă, nu poate fi adevărat / Foto: Pixabay
O rață a fost înregistrată când înjura “prostul naibii”. Cercetător: Am zis că este o farsă, nu poate fi adevărat / Foto: Pixabay
O rață a fost înregistrată când înjura “prostul naibii”.

Rața de mosc australiană poate imita sunete, inclusiv vorbirea umană, potrivit unui nou studiu, scrie The Guardian. O înregistrare cu o rață care vorbește pare a fi prima dovadă bine documentată că această specie poate imita sunete pe care le aude, alăturându-se astfel altor specii de păsări vorbitoare.

Ripper, un mascul de rață de mosc, ținut în captivitate în Rezervația Naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, a fost înregistrat imitând sunetul unei uși care se trântește, dar și înjurând „prostul naibii”. Oamenii de știință spun că aceasta fost o frază pe care Ripper a auzit-o, cel probabil, în repetate rânduri de la îngrijitorul său, dar nu sunt siguri câți ani avea atunci când a auzit prima dată această înjurătură. Avea patru ani la momentul înregistrărilor și a  scos aceste sunete în timpul unui ritual de împerechere.

Cercetător: Am zis că este o farsă, nu poate fi adevărat

Cercetătorul australian dr. Peter Fullagar, l-a înregistrat pentru prima oară pe Ripper, acum mai mult de trei decenii. Totuși, înregistrările sale au fost scoase recent în atenția publicului, de către prof. Carel Ten Cate, de la Universitatea Leiden din Olanda, care a găsit o referință obscură, într-o carte, despre o rață vorbitoare.

Ten Cate a declarat că s-a convins de acest lucru doar după ce a ascultat înregistrările lui Fullagar: „Când am citit prima oară, am zis că este o farsă, nu poate fi adevărat. Dar s-a dovedit a fi adevărat”.

Deși pe înregistrare pare că se aude „prostul naibii”, Ten Cate crede că este posibil ca Ripper să spună  de fapt cuvântul „mâncare”. „Îmi imaginez că îngrijitorul lui îi spunea în glumă - Hai că a venit mâncarea aia nenorocită”, a spus prof. Ten Cate.

Ripper nu este singura rață de mosc care imită astfel de sunete. Fullagar a mai înregistrat în anul 2000 un exemplar în rezervația Tidbinbilla, care imita o altă specie de rațe. Totodată, cercetătorii au mai găsit astfel de referințe la alte două rațe de mosc, dar nu există înregistrări care să confirme acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel