O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei Beijingului, ironizată pentru un tweet despre Taiwan: Papilele gustative nu mint!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei Beijingului, ironizată pentru un tweet despre Taiwan: Papilele gustative nu mint!
O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei Beijingului, ironizată pentru un tweet despre Taiwan: Papilele gustative nu mint!
O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze a făcut obiectul unei avalanşe de ironii online luni pentru un tweet în care ea justifica apartenenţa Taiwanului la China prin numărul de restaurante chineze pe insulă, relatează France Presse. 

'Baidu Maps (una dintre principalele aplicaţii pentru hărţi în China) arată că la Taipei există 38 de restaurante (care propun preparate culinare din provincia chineză) Shandong şi 67 de restaurante cu tăiţei (specialitatea provinciei) Shanxi', a scris duminică Hua Chunying pe Twitter, reţea de social media blocată în China.

'Papilele gustative nu mint. Taiwanul a făcut parte întotdeauna din China'

'Papilele gustative nu mint.#Taiwanul a făcut parte întotdeauna din China. Copilul pierdut de mult timp va sfârşi prin a se întoarce la el acasă', a scris în engleză purtătoarea de cuvânt citată, foarte cunoscută marelui public din ţara sa.

China consideră că Taiwanul, o insulă cu o populaţie de aproximativ 23 milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care ea nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după terminarea războiului civil chinez (1949). Argumentul dnei Hua pentru a afirma suveranitatea Chinei asupra Taiwanului a provocat ilaritate printre internauţii străini.

'Există peste 100 de restaurante (cu tăiţei) ramen la Taipei, deci Taiwanul face parte definitiv din Japonia', s-a amuzat pe Twitter unul dintre ei, într-un răspuns la mesajul purtătoarei de cuvânt.

'China a făcut parte întotdeauna din America'

'Google Maps arată că există 17 McDonald's, 18 KFC, 19 Burger King şi 19 Starbucks la Beijing. Papilelele gustative nu mint. #China a făcut parte întotdeauna din America', scrie ironic un alt internaut, reluând aceeaşi formulare ca a dnei Hua.

Hua Chunying, cunoscută pentru remarcile sale uneori acerbe şi nu întotdeauna diplomatice, este foarte activă pe Twitter. La fel ca ea, numeroşi diplomaţi chinezi au utilizat în ultimii ani Twitter pentru a apăra, uneori cu vehemenţă şi într-un mod controversat, poziţia guvernului lor.

Una dintre personalităţile acestei generaţii de diplomaţi fără complexe este Zhao Lijian, un alt purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. La începutul pandemiei, Zhao provocase o polemică vehementă sugerând că atleţi militari americani aduseseră probabil COVID-19 în China în cursul unei competiţii sportive, aminteşte AFP, notează Agerpres.

Citește și - China spune că va organiza exerciții militare „regulate” la est de linia mediană a Taiwanului

Armata de Eliberare a Poporului va organiza exerciții „regulate” la este de linia mediană a Taiwanului, potrivit presei de stat chineze.

Presa de stat chineză a anunțat duminică (7 august) că, deși cele patru zile de exerciții militare se vor încheiq, Armata de Eliberare a Poporului (PLA) va începe să organizeze exerciții militare „regulate” la est de linia mediană a Taiwanului.

În semn de protest față de vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, China a anunțat pe 2 august că va organiza exerciții militare și exerciții cu foc real în șase zone din jurul Taiwanului, între 4 și 7 august. Comandamentul Teatrului de Est al PLA a anunțat duminică, prin oficiosul statului Xinhua, că a continuat exercițiile comune de luptă în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului pentru a-și testa „capacitățile de a folosi focul comun pentru a lovi ținte terestre și ținte aeriene cu rază lungă”.

Postul de știri TV de stat CCTV a citat un comentator spunând că PLA va începe să organizeze exerciții militare „regulate” pe partea de est a liniei mediene a Taiwanului, potrivit unui raport Reuters. Comentatorul a susținut că linia mediană nu a primit niciodată recunoaștere legală și a descris-o drept o linie „imaginară” concepută de armata americană în secolul precedent pentru a satisface nevoile lor de luptă.

Din 1955, a existat un acord tacit între China și Taiwan de a nu trece linia mediană, cunoscută și sub numele de Linia Davis. Cu toate acestea, pe 21 septembrie 2020, Beijingul a negat unilateral existența liniei mediane în strâmtoarea Taiwan.

În toamna anului 2020, aeronavele PLA Air Force au trecut de câteva ori linia mediană și au intrat în ADIZ din Taiwan. În ultimii doi ani, au existat alte incidente în care forțele PLA au depășit linia mediană, dar este încă un eveniment relativ rar. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel