O publicație din SUA cere înlăturarea de la putere a „nebunului megaloman” de la Kremlin: Putin trebuie să plece. A aprins fitilul unei potențiale reacții naționale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
O publicație americană cere înlăturarea președintelui Putin de la putere.

Publicația The Daily Beast, din SUA, cere îndepărtarea de la putere a lui Vladimir Putin.

„Discursul său nebunesc de la Kremlin de vineri, în timpul unei ceremonii în care a afirmat  că Rusia anexează părți din Ucraina, a oferit cel mai puternic argument pentru necesitatea schimbării regimului la Moscova pe care niciun lider mondial nu l-a făcut încă. Era clar că dictatorul rus trebuia demis din funcție de mult timp.

A fost clar pentru că acțiunile și retorica lui Putin demonstrează zi de zi că Ucraina nu poate fi niciodată în siguranță atâta timp cât el rămâne în funcție. A fost clar pentru că niciunul dintre vecinii Rusiei nu poate fi în siguranță cu un nebun megaloman la graniță care vorbește despre imperiul rus și amenință constant că va redesena granițele statelor suverane.

A fost clar pentru că lumea nu poate fi stabilă atâta timp cât omul care controlează cel mai mare stoc de arme nucleare de pe planetă este unul a cărui putere este necontrolată, care manifestă dispreț atât pentru dreptul internațional, cât și pentru decența umană. Ambițiile sale contravin realității“, scrie publicația.

Putin, criminal de război

„Justiția trebuie să-și facă treaba. Putin e un criminal de război în serie, unul dintre cei mai răi pe care i-a văzut lumea în epoca modernă. El a pustiit o națiune suverană. El este responsabil pentru moartea a zeci de mii de oameni. El a îmbrățișat limbajul și practica genocidului. Armatele sale au comis crime de război. Mormintele comune atestă brutalitatea lui. În plus, crimele sale nu se limitează la suferința umană pe care a dezlănțuit-o asupra Ucrainei. Alte încălcări ale legilor fundamentale și nenumărate atrocități pot fi urmărite în deciziile pe care le-a luat – de la distrugerea orașului Groznîi din Cecenia până la sprijinul activ și participarea Rusiei la ororile din Siria; de la invazia Georgiei până la campania criminală a lui Putin împotriva dizidenților din propria țară.

Putin, de ani de zile, a oferit dovezi nu numai procurorilor internaționali, ci și oricărei ființe sensibile de pe planetă că nu este un lider legitim. El nu merită să fie învăluit în protecțiile acordate în mod normal șefilor de stat străini. El nu are mai multe pretenții asupra lor decât au avut alți dictatori din trecut.

Nimeni nu ar putea să asculte discursul lui Putin de vineri și să nu tragă nicio concluzie în afară de faptul că, cu cât Putin rămâne mai mult în funcție, cu atât vor fi mai mari daunele pe care le va produce.

A batjocorit dreptul internațional, a condamnat „satanismul” american. El a cerut Ucrainei să negocieze, dar a spus că soarta „Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson” nu se va pune în discuție, pentru că sunt părți ale Rusiei „pentru totdeauna”“, mai scrie publicația.

Schimbarea de regim la Kremlin

„Când președintele Joe Biden a spus despre Putin, în mai: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a fost urmat de o „clarificare” rapidă din partea Casei Albe că președintele „nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia sau despre o schimbare de regim."

Publicația notează că „răspunsurile măsurate” ale lui Barack Obama și George W. Bush la agresiunile sale, „servilismul slugarnic” al lui Donald Trump, ostpolitik-ul Angelei Merkel și „șovăiala” președintelui francez Emmanuel Macron și a altor lideri europeni l-au ajutat și l-au impulsionat pe Putin.

„Mulți alții, inclusiv unii experți în politică externă bine-respectați, au sugerat că nu ar trebui să-l încolțim pe Putin cu o poziție publică care cere înlăturarea lui. Unii dintre acei experți observă în mod corect că SUA au o istorie controversată în ceea ce privește schimbările de regim. Ei susțin că nu există alternative bune la Putin și, prin urmare, renunțarea la el ar putea produce un rezultat și mai rău, indiferent dacă acesta este haosul asociat cu un vid de conducere sau un lider mai periculos. Discursul lui Vladimir Putin ne arată clar că am trecut cu mult de punctul în care pericolele asociate rămânerii lui la putere sunt mai mari decât pericolele care ar putea fi cauzate de căderea lui.

Acestea fiind spuse, anumite sancțiuni impuse Rusiei ar trebui să rămână în vigoare până când Rusia își va schimba politicile și pozițiile cheie care sunt asociate cu Putin, ceea ce va însemna, de fapt, momentul până când Putin va dispărea. Anumite posturi defensive ale Vestului ar trebui să rămână în vigoare până când amenințarea din partea Rusiei se va diminua. Poate cel mai important, ne putem asigura că orice fel de victorie durabilă a Rusiei în Ucraina nu este o opțiune și că condițiile lui Vladimir Putin nu vor fi niciodată respectate, iar agresiunea sa nu va fi niciodată răsplătită.

Prin desfășurarea unei campanii masive de recrutare militară, una care poate atrage până la 1 milion de soldați, care vor fi apoi subechipați, subantrenați și probabil victime ale unui război pe care nu l-au căutat împotriva vecinilor care nu sunt în niciun fel dușmanii lor, el a aprins deja fitilul asupra unei potențiale reacții naționale. Milioane și milioane de ruși vor simți din ce în ce mai mult durerea și pierderea asociate cu războiul lui Putin în moduri pe care nu le-au simțit înainte, în moduri pe care propaganda rusă nu le poate ascunde sau înfrumuseța.

Acceptarea realității că Putin trebuie să plece este doar bun simț în acest moment. Recunoscând această realitate, ar trebui să îmbrățișăm politici care încurajează condițiile care vor face ca aceasta să se împlinească. De asemenea, ar trebui să ne pregătim pentru consecințele unei astfel de schimbări și să ne asigurăm că transmitem Moscovei mesajul că vecinii Rusiei și comunitatea națiunilor salută o Rusie mai responsabilă – în timp ce, simultan, arătăm clar că suntem gata să ne apărăm împotriva uneia care comite greșeala de a continua sau de a înrăutăți politicile lui Putin”, conchide publicația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel