O proteină, potențial tratament pentru hemoragia cerebrală
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O proteină, potențial tratament pentru hemoragia cerebrală / Foto: Pixabay
O proteină, potențial tratament pentru hemoragia cerebrală / Foto: Pixabay
Află în articol cum își poate reveni creierul după o hemoragie cerebrală.

Hemoragia intracerebrală, respectiv sângerarea în țesutul cerebral, reprezintă o afecțiune neurologică devastatoare care afectează anual milioane de oameni. Rata de mortalitate este ridicată, în timp ce supraviețuitorii sunt afectați de deficite neurologice pe termen lung. Nu s-a descoperit până acum niciun medicament care să susțină recuperarea creierului în urma hemoragiei, scrie Ziarul de Iași.

În cadrul unei colaborări internaționale, cercetătorii de la Laboratorul Brain Repair al Universității din Helsinki, împreună cu specialiști din Taiwan au investigat o proteină, numită factorul cerebral de dopamină neurotrofic (CDNF), pentru a vedea dacă aceasta are potențial ca tratament pentru hemoragia cerebrală.

Proteina, testată pentru tratamentul bolii Parkinson

Cercetătorii sugerează că proteina, testată în prezent pentru tratamentul bolii Parkinson, are, de asemenea, efecte terapeutice și îmbunătățește răspunsul celulelor imunitare după o hemoragie cerebrală.

Autorii au constatat într-un model animal de hemoragie cerebrală că, administrarea CDNF accelerează rezolvarea leziunilor hemoragice, reduce umflarea creierului și îmbunătățește rezultatele funcționale.

"În mod surprinzător, am constatat că CDNF acționează asupra celulelor imune din creierul hemoragic, prin creșterea mediatorilor anti-inflamatori și suprimarea producției de citokine pro-inflamatorii care sunt responsabile de semnalizarea celulară", spune profesorul Mikko Airavaara, de la Universitatea din Helsinki.

Tratarea leziunilor cauzate de hemoragia cerebrală

Potrivit profesorului, rezultatele reprezintă un pas important în direcția tratării leziunilor cauzate de hemoragia cerebrală, pentru care nu există în prezent niciun tratament

"Este interesant de observat că, după un episod de hemoragie, creierul conține o mulțime de deșeuri și resturi. CDNF încurajează celulele imune din creier să consume și să elimine deșeurile și resturile, ceea ce este esențial pentru recuperarea creierului", a comentat la rândul său, dr. Vassileios Stratoulias, de la Laboratorul Brain Repair.

Administrarea factorului cerebral de dopamină neurotrofic a dus, de asemenea, la atenuarea stresului celular în zona care înconjoară hematomul. În cele din urmă, cercetătorii au demonstrat într-un model animal de hemoragie cerebrală că administrarea sistemică a CDNF promovează curățarea creierului prin celulele imunitare după o hemoragia cerebrală și are efecte benefice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel