O peșteră din deșert a dezvăluit cea mai veche activitate umană, de acum 1,8 milioane de ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
O peșteră din deșert a dezvăluit cea mai veche activitate umană, de acum 1,8 milioane de ani / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O peșteră din deșert a dezvăluit cea mai veche activitate umană, de acum 1,8 milioane de ani / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O peșteră din Africa de Sud este unul dintre foarte puținele locuri de pe Pământ unde activitatea umană poate fi urmărită în mod continuu de-a lungul mileniilor.

Situl Peșterii Wonderwerk din Africa de Sud este unul dintre foarte puținele locuri de pe Pământ unde activitatea umană poate fi urmărită în mod continuu de-a lungul mileniilor, iar oamenii de știință tocmai au stabilit cele mai vechi dovezi ale locuinței umane arhaice din peșteră, de acum aproximativ 1,8 milioane de ani. Aceasta se bazează pe o analiză a straturilor sedimentare care conțin oase de animale și unelte realizate din piatră.

În timp ce artefactele din alte site-uri au fost datate până acum 3,3 milioane de ani, noile descoperiri sunt acum considerate a fi primul semn al vieții umane preistorice continue în interiorul unei peșteri - cu utilizarea focului și a instrumentelor într-o singură locație fixă în interior.

Acum, putem spune cu încredere că strămoșii noștri umani fabricau unelte simple din piatră Oldowan în Peștera Wonderwerk acum 1,8 milioane de ani. Wonderwerk este unic printre siturile vechi Oldowan, un tip de instrument utilizat pentru prima dată în urmă cu 2,6 milioane de ani în Africa de Est”, spune geologul Ron Shaar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim din Israel.

Cercetătorii au folosit două metode de datare

În timp ce dovezile antice ale incendiilor ar putea afecta siturile în aer liber, nu este cazul și în Peștera Wonderwerk. Mai mult, s-au găsit și alte indicii care confirmă faptul că oamenii aprindeau focul: oase arse și cenușă, de exemplu.

Eșantionul de sedimente examinat în noul studiu a avut o grosime de 2,5 metri și a avut ca scop examinarea activității omului în peșteră. Straturile au fost datate în două moduri, mai întâi prin paleomagnetism, măsurând semnalul magnetic de la particulele de lut care se îndreptaseră în peșteră. Aceste semnale arată direcția câmpului magnetic al Pământului în istorie. 

În al doilea rând, cercetătorii au folosit datarea înmormântărilor, o analiză a decăderii radioactive a particulelor în timp ce se îndepărtează din strălucirea radiației cosmice și sunt îngropate în subteran sau, în acest caz, în interiorul unei peșteri, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel