O palmă de pământ ar putea deveni proprietate de lux. Se scumpesc terenurile agricole
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Dacă majorările se menţin în acest ritm, o palmă de pământ va ajunge să nu mai fie accesibilă românilor "de rând".

Terenurile agricole, inclusiv cele arabile, înregistrează o creştere uşoară de preţ pe fondul extinderii culturilor cerealiere şi legumicole, susține vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Dumitru Rogojan, citat de Agerpres.

O astfel de tendință se înregistrează în județul Maramureș, unde terenurile agricole devin din ce în ce mai căutate și mai valororase. "Terenurile arabile din zona de şes sunt căutate de cultivatorii grâu, secară, orz, ovăz sau lucernă, iar fermierii legumicultori doresc neapărat terenurile situate în vecinătatea cursurile de apă. De ce anume? Pentru a reduce costurile cu irigarea, costuri care în vara anului 2022 au fost enorme pentru cei cu terenuri fără acces la o resursă de apă, aşa se poate explica această tendinţă. Partea pozitivă e că încă se mai găsesc asemenea terenuri în unele sate şi comune, însă trebuie pregătite, curăţate şi pus amendamente pentru a putea cultiva. Favorite rămân terenurile agricole din satele aşezate de-a lungul râurilor Someş şi Lăpuş, terenuri care s-au folosit în legumicultură şi până-n anul 1989”, a explicat Rogojan.

Piaţa cere produse româneşti

„O mare parte dintre terenuri au fost achiziţionate din toamnă pentru a pregăti culturile, pentru curăţare sau întreţinere. Cert e că există o tendinţă majoră de extindere a proprietarilor implicaţi în legumicultură şi culturi cerealiere, de a cumpăra sau arenda, semn că piaţa autohtonă cere produse româneşti, iar terenurile agricole devin valoroase, căutate şi necesare. Hectarul de teren agricol bun se tranzacţionează între 7.000 şi 20.000 de lei, acesta fiind de cea mai buna calitate, iar preţul cel mai mic pentru un hectar de teren agricol este de 3.000 de lei, sigur o sumă mică, însă e vorba de terenuri de fâneţe situate în zone greu accesibile sau greu de întreţinut, dar, totuşi, bune”, a mai spus acesta, potrivit sursei amintite. Acesta spune că cele mai căutate sunt terenurile agricole din zona de şes sau cele aşezate în apropierea cursurile de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel