Data actualizării:
Data publicării:

O nouă zi de proteste în întreaga țară a angajaţilor din Finanţe - Foto / Update 4

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Angajaţii din Finanţe continuă vineri protestele în întreaga ţară, pe fondul nemulţumirilor faţă de proiectul de ordonanţă vizând reducerea cheltuielilor, iar pentru 22 august anunţă întreruperea lucrului pentru o perioadă de două ore şi un protest în faţa Ministerului Finanţelor, potrivit Sindicatului Sed Lex. 

Update 4 

Protest la Finanţe: Gaura la bugetul de stat nu am făcut-o noi, ci mediul politic! (sindicaliști Buzău) Vezi articolul aici!

 

Update 3

Protest la Finanţe/ Satu Mare: Protest spontan al angajaţilor AJFP

Angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare au întrerupt lucrul vineri dimineaţa într-un protest spontan, nemulţumiţi de intenţia Guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare. Funcţionarii s-au adunat în faţa instituţiei şi stau pe scările clădirii.

Liderii sindicatului Samfisc, afiliat SED LEX, au declarat presei că nu este un protest al sindicatului, ci unul spontan. Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a fost convocat joi de urgenţă pe fondul informaţiilor referitoare la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Potrivit organizaţiei sindicale, proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi a funcţiei de şef birou.

'Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează. Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post. Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă', subliniază Sindicatul, pe pagina de Facebook.

Această solicitare se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale 'finanţe' şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate. 'Pentru susţinerea acestor revendicări s-a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, astfel: în data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă.

Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august, între orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în faţa sediului Ministerului Finanţelor, la care fiecare sindicat judeţean va trimite un număr de minimum 10 reprezentanţi. Protestele vor continua din data de 24 august, în funcţie de evoluţia eventualelor discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi de dorinţa membrilor şi nemembrilor de sindicat în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor noastre legitime', se arată în documentul citat. 

 

 

Update 2

Protest la Finanţe/Iaşi: O parte dintre angajaţi - adunaţi în faţa DGFP

Un protest spontan a fost declanşat, vineri, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din judeţul Iaşi, o parte dintre angajaţii instituţiei fiind adunaţi în faţa clădirii.

'Nemulţumirea este una generală, nu doar la Bucureşti. Sunt nemulţumiri în ceea ce priveşte salarizarea, condiţiile de muncă, familia ocupaţională din care facem parte la momentul de faţă', a declarat preşedintele sindicatului, Cezar Dănilă.

Directorul ANAF Iaşi, Doru Viorel Alupoaei, a declarat că protestul sindicaliştilor nu afectează activitatea instituţiei. 'Plăţile pentru salarii s-au făcut ieri. Mai sunt nişte plăţi de făcut unor universităţi, dar de la nivelul AJPIS Iaşi', a declarat Doru Viorel Alupoaei. 

Update 1

Toader (SindFisc):Angajaţii din Finanţe vor să meargă până la capăt, până când revendicările le sunt soluţionate

Angajaţii din Finanţe vor continua protestul spontan demarat joi până la soluţionarea revendicărilor, printre acestea fiind egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată în fiecare instituţie şi familie ocupaţională distinctă în cadrul Legii salarizării, Familia Finanţe, a declarat vineri, pentru Agerpres, Toader Nicolae-Liviu, preşedinte al Sindicatului Naţional Finanţe Publice (SindFisc).

Potrivit acestuia, nemulţumirea salariaţilor din Finanţe este legată şi de 'proiectele de OUG, care apar în spaţiu public şi care, în multe privinţe, depăşesc prevederile codului administrativ'. Pe lista de revendicări se mai află 'un document promis de peste 10 ani, pentru care nu a fost luată decizie politică în ceea ce priveşte adoptarea lui', a spus liderul sindical. Întrebat câţi angajaţi protestează, preşedintele SindFisc a menţionat că, fiind un protest spontan, 'oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc'.

'Nu este o grevă. Este un protest spontan care nu este controlabil de către sindicate. Dacă ar fi fost grevă, am fi ştiut câţi oameni au aderat la acţiunile noastre, câţi oameni au semnat. Fiind un protest spontan, oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc. Noi, ca lideri de sindicat, suntem alături de oameni. Nu am identificat un plan pentru o grevă generală. O grevă presupune parcurgerea anumitor paşi - şi ar însemna că protestele tip grevă ar trebui să fie undeva prin septembrie, iar lucrurile se pare că nu mai pot fi aşteptate până la acea dată. Ne vom consulta în zilele următoare şi vom vedea dacă putem să facem, ca şi organizaţie sindicală, alt tip de protest', a declarat Toader Nicolae-Liviu.

Știrea inițială

Şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a avut loc joi, Consiliul fiind convocat de urgenţă pe fondul informaţiilor referitoare la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare. Potrivit organizaţiei sindicale, proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou.

'Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează.

Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post. Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă', subliniază Sindicatul pe pagina sa de socializare.

Această solicitare se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv: egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale 'finanţe' şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.

'Pentru susţinerea acestor revendicări s-a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, astfel: în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă. Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, va fi organizat un protest în faţa sediului Ministerului Finanţelor, la care fiecare sindicat judeţean va trimite un număr de minimum 10 reprezentanţi.

Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcţie de evoluţia eventualelor discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi de dorinţa membrilor şi nemembrilor de sindicat în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor noastre legitime', se arată în documentul citat.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, într-un comunicat, că angajaţii din Ministerul Finanţelor joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a ţării şi tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiţi pe măsura importanţei activităţii lor. Acesta a avut joi un dialog cu un grup de angajaţi din cadrul ministerului, ca urmare a protestului declanşat în cadrul instituţiei. Şeful de la Finanţe a subliniat că toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultări.

'Orice măsură adoptată va fi asumată la nivelul coaliţiei. Eu sunt partenerul angajaţilor din minister, uşa mea este deschisă oricând, dacă vor să îmi transmită îngrijorările lor sau probleme cu care se confruntă. Angajaţii din această instituţie joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a ţării şi sunt primul care le va recunoaşte valoarea ori de câte ori am ocazia. Ei vor juca un rol vital în dezvoltarea economiei şi aplicarea măsurilor necesare acestui scop. Tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiţi pe măsura importanţei activităţii lor. Reversul medaliei este că am aşteptarea să trateze fiecare zi cu profesionalism şi eficienţă, pentru că lipsa de eficienţă ne costă scump', a menţionat el.

Totodată, şeful de la Finanţe a subliniat că vor fi făcute toate demersurile pentru a avea un statut al finanţistului şi pentru asigurarea recunoaşterii importanţei activităţii desfăşurate de angajaţii sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor. Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat joi o grevă spontană, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

'Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest', a declarat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel