Data actualizării:
Data publicării:

O nouă variantă de Covid, identificată în Franța, cu mutații nemaivăzute în proteina Spike

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
O nouă variantă de Covid, identificată în Franța, cu mutații nemaivăzute în proteina Spike. Foto: Pixabay
O nouă variantă de Covid, identificată în Franța, cu mutații nemaivăzute în proteina Spike. Foto: Pixabay

O nouă variantă de Covid identificată în câteva țări din Europa stârnește îngrijorări deoarece există modificări la nivelul proteinei spike a Covid nemaivăzute până acum.

Varianta, cunoscută fie ca B.1.X, sau ca B.1.640, a fost raportată pentru prima dată de ziarul Le Telegramme din Franța, luna trecută când s-au infectat 24 de persoane la o școală din regiunea Bretania. Ulterior, unitatea de învățământ s-a închis în proporție de 50%.

Agenția Regională de Sănătate Franceză spune că situația este acum sub control, nu au mai fost găsite cazuri în Franța de la data respectivă, dar noua varianta rămâne sub supraveghere.
Alte câteva cazuri au fost descoperite și în Marea Britanie, Elveția și Italia, deși varianta Delta și subvariantele sale continuă să fie cele mai dominante tulpini, conform Jerusalem Post.

Prof. Cyrille Cohen de la Universitatea Bar-Ilan a declarat că varianta B.1.640 are câteva mutații fără precedent, dintre care una ar trebui studiată mai cu atenție. Este vorba despre proteina spike, care este cea care permite virusului să se agațe de celula umană și să înceapă procesul de infecție, are unele ștergeri. Întrebarea este dacă acest lucru va face virusul mai infecțios sau îl va face mai puțin eficient.

De unde ar fi venit varianta

Se spune că varianta ar fi venit din Africa. 'Această variantă exemplifică faptul că, dacă lăsați o parte din populația lumii fără acces la vaccinuri, atunci virusul va continua să se înmulțească și va duce la mai multe variante', a mai spus Cohen.


Un raport al Q4 Global Forecast, publicat săptămâna trecută de Economist Intelligence Unit (EIU), a subliniat că, în timp ce majoritatea țărilor dezvoltate au o rată mare de vaccinare, în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare situația este diferită. În raport s-a arătat eșecul campaniei de vaccinare din Africa, unde procentul, la sfârșitul lunii octombrie este de doar 6%.

'Cauza acestor rate scăzute de vaccinare este binecunoscută: în ciuda îmbunătățirilor recente, producția globală continuă să rămână în urma cererii, țările în curs de dezvoltare confruntându-se cu întârzieri mari în accesarea vaccinurilor”, se arată în raportul EIU, adăugând că programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății a reușit să livreze doar aproximativ 400 de milioane de doze la nivel global și că donațiile din țările mai bogate au fost rare. Mai mult, chiar dacă vaccinurile ar fi livrate, țările africane ar avea probleme în administrarea acestora, se arată în raport – în principal din motive logistice.'

'S-ar putea să avem noi variante care sunt problematice'

'A nu administra vaccinuri acestor țări poate părea în regulă pe termen scurt, dar pe termen lung, s-ar putea să avem noi variante care sunt problematice și care s-au dezvoltat în țările nevaccinate. Nu vreau să sperii oamenii. Sunt doar câteva cazuri de B.1.640 acum și s-ar putea foarte bine ca într-o lună să uităm cu toții de această variantă. Dar este un exemplu a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea.', a mai spus Cohen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel