Data publicării:

O nouă taxă în spitale. Ce spune Ministerul Sănătății

Autor: ana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
spitale
spitale

Alegeri prezidentiale 2024

Pacienții care ar avea nevoie de îngrijiri medicale în spitalele din România ar putea plăti de la 1 septembrie o nouă taxă, care ar putea ajunge până la 1.500 de lei, potrivit unui proiect pilot întocmit de Ministerul Sănătății, scrie realitatea.net. 

Pe de altă parte, instituția guvernamentală de resort susține că informația este eronată, întrucât "niciodată Ministerul Sănătății nu a pus problema introducerii de noi taxe în spitale". 

Potrivit realitatea.net, românii care vor fi spitalizați ar putea plăti o nouă taxă dacă vor să fie tratați de un anumit medic, care ar fi prevăzută în Proiectul pilot pentru salarizarea medicilor şi asistenţilor medicali din unităţile sanitare cu paturi.

Cuantumul taxei ar urma să fie stabilit de fiecare spital în parte, dar fără a se depăși 1.500 de lei pentru fiecare pacient internat, iar o consultație pentru pacienții în ambulatoriu va costa cel mult 150 de lei.

O asemenea măsură ar contribui la creșterea salariilor cadrelor medicale, pentru care încă nu s-au identificat fondurile necesare, iar suma plătită de pacient ar urma să se împartă astfel: 70% la medic, 20% la personalul auxiliar şi 10% la unitatea sanitară, la care se adaugă şi suma obţinută pentru servicii din partea fondului naţional de sănătate.

Ministerul Sănătății spune că nu și-a asumat niciun proiect

Referitor la o asemenea măsură care ar putea contribui la creșterea salariului cadrelor medicale, dar care ar împovăra pacientul român, Ministerul Sănătății a publicat, pe site-ul instituției, un comunicat de presă, pentru "corecta informare a publicului".

"Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la salarizarea personalului medical, pentru o corectă informare a publicului, Ministerul Sănătăţii doreşte să facă următoarele precizări:

Niciodată Ministerul Sănătății nu a pus problema introducerii de noi taxe în spitale. Informația prezentată în mass media este una eronată.

În acest moment, există mai multe variante de lucru pe tema salarizării medicilor în funcție de performanță, neexistând niciun proiect asumat de Ministerul Sănătăţii. Toate variantele de lucru se discută împreună cu organizațiile de medici și pacienți, care sunt partenerii Ministerului în elaborarea tuturor măsurilor legislative din domeniul sănătății.

Respingem în mod ferm încercarea de a învrăjbi medicii și pacienții. Ministerul Sănătății are ca obiectiv o reformă a sistemului sanitar care să aibă în centrul său pacientul.

Din păcate, asistăm tot mai des la atacuri nefondate pe tema sănătății și împotriva ministrului sănătăţii, care sunt dovada faptului că reforma sănătății deranjează probabil anumite grupuri și că există o mare rezistență împotriva transformării sistemului sanitar dintr-unul ineficient și falimentar, într-unul bazat pe ordine și performanță, în beneficiul pacienților", se precizează în documentul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel