Data actualizării:
Data publicării:

O nouă reușită a Israelului: IDF confirmă oficial uciderea lui Hashem Safieddine, presupus viitor lider al Hezbollah

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Facebook Anadolu Agency
Sursa Foto: Facebook Anadolu Agency

Armata israeliană spune că atacurile din Beirut de la începutul lunii octombrie l-au ucis și pe șeful secției de informații a grupului militant, Hashem Safieddine, care urma să devină viitorul lider suprem al Hezbollah.

Israelul a confirmat uciderea celui considerat a fi viitorul lider al Hezbollah într-un atac aerian asupra sudului Beirutului, la începutul lunii octombrie.

Într-o declarație emisă marți seară, armata israeliană a anunțat că loviturile din cartierul Dahiyeh au dus la moartea lui Hashem Safieddine și Ali Hussein Hazima, șeful ramurii de informații a grupării militante, în urmă cu trei săptămâni.

Este prima dată când Israelul confirmă uciderea celui mai înalt oficial politic din Hezbollah, după fostul secretar general Hassan Nasrallah. Hezbollah nu a comentat încă afirmația Israelului.

Safieddine era șeful celui mai înalt organ de decizie politică din Hezbollah, consiliul executiv, și, conform relatărilor, fusese ales drept succesorul lui Nasrallah

Safieddine era șeful celui mai înalt organ de decizie politică din Hezbollah, consiliul executiv, și, conform relatărilor, fusese ales drept succesorul lui Nasrallah, liderul suprem, cu câțiva ani în urmă. El era, de asemenea, vărul lui Nasrallah și era văzut ca având mult din carisma care a inspirat cultul personalității din jurul fostului lider.

Situația sa a rămas necunoscută după loviturile israeliene asupra cartierului Dahiyeh din 3 octombrie, lovituri despre care Israelul a declarat că vizau un buncăr subteran în care trăia liderul de rang înalt.

Potrivit informațiilor, Hezbollah nu a reușit să restabilească contactul cu Safieddine de la atac, iar echipele de salvare au fost împiedicate să ajungă la locul bombardamentului.

Rămâne neclar cine va prelua conducerea grupului. Într-un discurs de acum două săptămâni, Qassem a declarat că numirea unui nou lider este un proces complex și va dura ceva timp. Pe lângă loviturile aduse conducerii sale politice, aproape toți comandanții militari de rang înalt ai Hezbollah au fost uciși de Israel în ultimele trei luni.

Atacul care l-a ucis pe Safieddine a mai ucis alți 25 de lideri Hezbollah, conform Israelului. Săptămâna trecută, Israel l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, în Gaza.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat marți, în timpul unei vizite în Israel, că liderii de acolo ar trebui să „valorifice” moartea lui Sinwar ca pe o oportunitate de a pune capăt războiului din Gaza și de a asigura eliberarea ostaticilor luați în cadrul atacului mortal al Hamas, care a declanșat conflictul. Blinken a subliniat, de asemenea, necesitatea ca Israelul să facă mai mult pentru a ajuta la creșterea fluxului de ajutor umanitar către palestinieni.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a numit întâlnirea cu Blinken, care a durat mai mult de două ore, „prietenoasă și productivă”.

Cine a fost Safieddine?

În ciuda pierderilor suferite în structura sa de comandă, Hezbollah a insistat că grupul și-a păstrat forța organizatorică. Grupul a afirmat că acest lucru este demonstrat de ceea ce ei consideră a fi lipsa de progrese ale Israelului în sudul Libanului.

Luptătorii Hezbollah s-au angajat în confruntări zilnice cu trupele israeliene de când Israelul a anunțat incursiunea terestră în Liban, pe 30 septembrie. Tancuri israeliene au fost văzute în sate de-a lungul graniței Israel-Liban, iar orașe întregi din sudul Libanului au fost afectate de detonări controlate de la distanță de către Israel.

Israelul a declarat că operațiunea sa terestră în sudul Libanului are ca scop degradarea infrastructurii Hezbollah de-a lungul frontierei, pentru a împiedica grupul să lanseze atacuri transfrontaliere în Israel. Succesul Israelului în această misiune este neclar, având în vedere accesul limitat al presei în sudul Libanului.

Safieddine s-a născut în 1964 în sudul Libanului și a fost membru fondator al Hezbollah. Se crede că a petrecut mulți ani în Qom, orașul religios iranian, și a fost însărcinat de Hezbollah cu diverse sarcini de-a lungul decadelor, inclusiv gestionarea vastului portofoliu de afaceri legale și ilegale ale organizației.

SUA și Arabia Saudită l-au inclus pe listele lor de „teroriști” desemnați în 2017.

Spre deosebire de Nasrallah, care a trăit ascuns ani de zile, Safieddine a continuat să apară public la evenimente politice și religioase recente. În timpul ultimului an de ostilități cu Israelul, el a participat la înmormântări și alte evenimente pe care Nasrallah le-a evitat din motive de securitate.

În ultimele zile, Israelul și-a intensificat campania aeriană în Liban, lovind infrastructura conectată la o bancă asociată cu Hezbollah, Al-Qard Al-Hassan, pe care a acuzat-o că finanțează organizația. Banca, parte a brațului caritabil al Hezbollah, are peste 30 de clădiri în toată țara.

Luni noapte, Israel a efectuat atacuri asupra Marii Beirut, ucigând 18 persoane, inclusiv patru copii, și rănind 60 de oameni într-un atac din Dahiyeh. Atacul a provocat, de asemenea, „daune majore” spitalului universitar Rafik Hariri din apropiere, cel mai mare spital public din Liban.

Hezbollah a lansat o salvă de rachete asupra Kiryat Shmona, în nordul Israelului, și a doborât o dronă israeliană Hermes 450 cu o rachetă sol-aer, marți după-amiază.

Luptele între Hezbollah și Israel au început după ce Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului pe 8 octombrie 2023, „în solidaritate” cu atacul Hamas din ziua precedentă. Confruntările s-au intensificat dramatic de la lansarea de către Israel a „Operațiunii Săgețile Nordului”, pe 23 septembrie.

Peste 2.500 de persoane au fost ucise și peste 11.850 au fost rănite în Liban în ultimul an, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel