O nouă mobilizare a tinerilor în lupta împotriva schimbărilor climatice
Mii de tineri activişti din Australia şi Noua Zeelandă au lansat vineri un protest global prin care solicită politicienilor şi oamenilor de afaceri să acţioneze mai rapid pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul combaterii schimbărilor climatice, informează Reuters.
Coordonatorii acţiunilor se aşteaptă ca peste un milion de tineri din cel puţin 110 ţări să se alăture mişcărilor de protest, inspirate de apelul activistei suedeze în vârstă de 16 ani Greta Thunberg, care îndemna la măsuri urgente pentru limitarea încălzirii globale. 'Mă îngrijorează toate dezastrele provocate de fenomenele meteo extreme. De fiecare dată când avem un incendiu de vegetaţie aici, o altă specie de animal ar putea dispărea', a spus Nina Pasqualini, o adolescentă în vârstă de 13 ani, participantă la un marş de protest în Melbourne, organizat de mişcarea Extinction Rebellion.
'Guvernul nu face atât de mult pe cât ar trebui. Este înfricoşător pentru tinerele generaţii', a spus aceasta, în timp ce ţinea o pancartă cu un apel la sistarea proiectului pentru o nouă mină de cărbune în Australia. Încălzirea globală, provocată de fenomenul captării în atmosferă a căldurii generate de gazele cu efect de seră provenite prin arderea combustibililor fosili, a provocat înmulţirea perioadelor de secetă şi a valurilor de căldură, topirea gheţarilor, creşterea nivelului apelor mărilor şi inundaţii devastatoare, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Anul acesta, în Australia, a fost înregistrată cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice. Anul trecut, emisiile de dioxid de carbon la nivel global au atins un nivel record, în ciuda avertismentului lansat în octombrie de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) al ONU, care spune că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse drastic în următorii 12 ani pentru stabilizarea climatului.
Pe fundalul alegerilor pentru Parlamentul European care încep joi, elevii din Frankfurt plănuiesc să protesteze în faţa sediului Băncii Central Europene (ECB), solicitând ca această instituţie să sisteze finanţarea industriei combustibililor fosili. ECB spune că mandatul său este de a controla inflaţia şi nu de a favoriza anumite sectoare ale pieţei în detrimentul altora.
După ce Greta Thunberg a demarat un protest pe cont propriu legat de schimbările climatice în faţa sediului Parlamentului suedez în luna august, grevele şcolare desfăşurate sub sloganul Fridays for Future au luat amploare, iar alte acţiuni inspirate din exemplul său s-au grupat rapid în reţele ample, autoorganizate, în diverse părţi ale globului, conectate prin intermediul reţelelor de socializare. Sophie Hanford, organizatoarea la nivel naţional a protestelor din Noua Zeelandă, şi organizatorii din Melbourne au spus că preconizează o grevă a studenţilor de mare amploare pentru luna septembrie, la care vor lua parte şi persoane adulte şi angajaţi. 'Cu siguranţă vor fi mai mulţi. Este doar începutul', a spus Sophie Hanford la o emisiune matinală difuzată de un post tv din Noua Zeelandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News