Data publicării:

O nouă majorare istorică a dobânzilor din zona euro, cu 0,75 puncte de bază, în contextul inflaţiei record

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze, din nou, dobânda de referinţă cu 0,75 puncte de bază, pentru a face faţă exploziei inflaţiei în zona euro ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina, transmite AFP.  

Alegeri prezidentiale 2024

"Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanţială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50% începând cu data de 2 noiembrie 2022.

Potrivit gardienilor euro, inflaţia se menţine la niveluri mult prea ridicate şi va rămâne superioară ţintei o perioadă mai îndelungată. În luna septembrie, inflaţia în zona euro a ajuns la 9,9%. În ultimele luni, saltul preţurilor produselor energetice şi ale alimentelor, blocajele la nivelul ofertei şi redresarea postpandemică a cererii au condus la generalizarea presiunilor asupra preţurilor şi la creşterea inflaţiei. "Politica monetară a Consiliului guvernatorilor vizează reducerea măsurilor de sprijinire a cererii şi protejarea împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipaţiilor privind inflaţia", se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis, joi, modificarea termenilor şi condiţiilor celei de-a treia serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL III). În prezent, având în vedere accelerarea neprevăzută şi extraordinară a inflaţiei, este necesară recalibrarea acestui instrument pentru a asigura consecvenţa sa cu procesul mai amplu de normalizare a politicii monetare şi a întări transmisia majorărilor ratelor dobânzilor de politică monetară la nivelul condiţiilor de creditare bancară. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis să ajusteze ratele dobânzilor aplicabile OTRTL III începând cu data de 23 noiembrie 2022 şi să ofere băncilor date suplimentare de rambursare anticipată voluntară a acestor operaţiuni.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi. 

Zona euro se îndreaptă spre recesiune. Activitatea economică a înregistrat cel mai rapid declin din noiembrie 2020

 

Zona euro intră probabil în recesiune, activitatea economică înregistrând luna aceasta cel mai rapid declin din noiembrie 2020, după ce criza costului vieţii îi menţine prudenţi pe cumpărători şi afectează semnificativ cererea, arată datele preliminare publicate luni de S&P Global, transmite Reuters.

În special fabricile sunt afectate puternic din cauza majorării preţurilor energiei, iar lanţurile de aprovizionare, care îşi reveneau după pandemie, sunt acum afectate de efectele războiului.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 47,1 puncte în octombrie, de la 48,1 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 47,5 de puncte. Datele din această lună reprezintă cel mai redus nivel al indicatorului care evaluează situaţia economică generală din noiembrie 2020.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Datele preliminare PMI dovedesc şi mai mult că zona euro alunecă puţin câte puţin într-o recesiune destul de profundă, în timp ce presiunile inflaţioniste rămân intense. Datele disponibile până acum indică faptul că problemele Germaniei sunt mult mai mari decât ale Franţei", a apreciat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Din cauza costurilor ridicate cu energia, Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă în octombrie cu o scădere mai accentuată a activităţii economice.

De asemenea, Franţa, a doua economie a zonei euro, este afectată de temerile privind inflaţia ridicată, iar activitatea economică a încetinit.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în septembrie nivelul record de 9,9% - cu mult peste ţinta BCE, de 2%. Conform analiştilor, până în martie 2023, dobânda la depozite a BCE ar urma să ajungă la 2,5%, mult peste nivelul de 1,5% previzionat într-un sondaj anterior. Această creştere include o majorare a dobânzii de 75 puncte de bază la reuniunea din 27 octombrie şi încă 50 puncte de bază în decembrie.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în octombrie la 48,2 puncte, de la 48,8 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni.

Indicatorul care măsoară activitatea în industrie a scăzut în octombrie la 46,6 puncte, de la 48,4 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din mai 2020, notează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel