Data publicării:

Alertă DSV: O nouă boală face ravagii printre animale. Fermierii români sunt panicați

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotohgrafie cu rol ilustrativ. Sursa: YouTube TV Ialomita
Fotohgrafie cu rol ilustrativ. Sursa: YouTube TV Ialomita

După pesta porcină, iată că apar alte două boli veterinare care i-au băgat pe fermierii români în panică.

O nouă lovitură pentru fermieri dar și pentru restul oamenilor din România. Deja în județul Gorj au fost descoperite două focare active de TBC și anemie la cabaline. Prin urmare, cei de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) sunt în alertă și au demarat verificări în teren pentru a descoperi dacă mai sunt și alte focare active, relatează România TV. Cert este că fermierii și localnicii ar putea rămâne acum fără cai din cauza acestor două focare active de TBC și anemie la cabaline descoperite de DSV, în județul Gorj.

Anemia ecvină este extrem de contagioasă

Anemia infecţioasă ecvină (AIE) este o boală infecto-contagioasă specifică solipedelor (cal, asin, catâr, bardou, zebră),  caracterizată  clinic prin febră recurentă sau intermitentă, anemie, tulburări cardiovasculare, slăbire progresivă.

Importanţa deosebită a bolii este conferită de contagiozitatea ridicată, existenţa  purtătorilor şi excretorilor de virus de lungă durată greu de depistat (un animal odată infectat rămâne purtător toată viaţa), evoluţia insidoasă, lipsa posibilităţilor de tratament precum şi a unei imunoprofilaxii sau profilaxii nespecifice eficace. La noi în ţară, boala a fost pentru prima data semnalată sub forma enzootică gravă în anul 1950, potrivit ANSVSA.

Vezi și: Gripa aviară ne ţine în alertă. Locurile din România unde au fost ucise peste 500.000 de păsări

Caii bolnavi, indiferent de forma evolutivă a bolii sunt purtători şi excretori de virus timp de până la 15 -18 ani. Sursele secundare de infecţie sunt reprezentate de furaje, apă, aşternut, obiecte de harnaşament, instrumentar, contaminate. Un rol major în transmiterea infecţiei revine insectelor hamatofage (tabanide). Acestea, după  ce au prizat sânge de la animalele infectate, pot transmite boala şi după 9-7 săptămâni.

Citește și: Clarificări privind Legea Porcului. Informaţii incorecte şi false

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel