O nouă austeritate. Decizie majoră în SUA care taie pensiile și salariile în România
Rezerva Federală a decis, în 16 decembrie, că este momentul pentru întărirea politicii monetare. Efectele sunt resimțite și în economia globală.
România a stabilit pentru 2016 creșterea salariilor și reducerea taxelor. Bugetul țării noastre este construit pe așteptări optimiste cum ar fi creșterea economică de 4,1%, curs mediu euro-ron de 4,4%, deficit de 2,8% din PIB. Bugetul pentru anul 2016 este unul optimist construit pe un scenariu pozitiv pentru economie. Dacă acest plan nu va funcționa așa cum a fost stabilit, guvernul s-ar putea afla într-o postură delicată. Dacă deficitul ar sări de 3%, în a doua parte a anului 2016, care va fi marcată și de campanii electorale, Guvernul va trebui să reducă din cheltuieli și să strângă cureaua.
Potrivit analizei citate, publicate în admiralmarkets.ro, principala problemă a României este reprezentată de riscurile externe.
În vreme de guvernul face estimări și promisiuni realizabile de altfe dacă vom avea o evoluție stabilă și pozitivă a economiei globale, Rezerva Federală începe un nou capitol al politicii monetare. La acest nou capitaol piețele financiare sunt vulnerabile, declinul ar fi început deja. Majorarea dobânzilor ar reprezenta, pe termen lung, un proces natural, pozitiv și de însănătoșire a piețelor de capital. Dobânza zero practicată de SUA a fost un medicament cu efecte secundare pe termen lung pentru economie. Renunțarea la politica de relaxare readuce riscul în piețele financiare. Cele 25 de puncte procentuale adăugate de FED la dobânda de referință au un efect de $800 miliarde în piețele financiare.
Întărirea politicii monetare ar putea fi tema principală a anului 2016, însă ar putea forța guvenul României să forțeze ajustări bugetare în partea a doua a anului. Măsurile adoptate acum, cum ar fi creșteri salariale, reduceri de taxe, ar putea fi abandonate în 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News