Data publicării:

O navă de realimentare filipineză a fost lovită de o navă a pazei de coaste chineze. Într-un alt incident China a „tras cu tunuri de apă”

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un vas filipinez aflată într-o misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze, a anunţat paza de coastă filipineză, la o zi după o altă confruntare în disputata regiune Marea Chinei de Sud, notează Agerpres, care citează AFP.

De asemenea, o navă chineză a "tras cu tunuri cu apă" asupra a trei nave filipineze care participau la misiunea de realimentare, provocând "daune grave motorului" unuia dintre vapoare, a declarat pe reţeaua socială X Jay Tarriela, purtător de cuvânt al pazei de coasă pentru vestul Mării Filipinelor.

China, la rândul ei, a acuzat duminică o navă filipineză că "s-a ciocnit în mod deliberat" cu o navă a pazei de coastă chineze.

Duminică dimineaţă, patru nave filipineze "au pătruns ilegal" în apele Insulelor Spratly revendicate de China, a indicat paza de coastă chineză într-un comunicat, adăugând că o navă filipineză "a ignorat multiplele şi severele noastre avertismente".

Nava filipineză "şi-a schimbat brusc direcţia într-un mod neprofesionist şi periculos, ciocnindu-se în mod deliberat cu nava noastră 21556 a gărzii de coastă care se afla pe o rută normală a forţelor de ordine şi i-a provocat o zgârietură", a explicat paza de coastă chineză în comunicat.

Incidentul petrecut lângă Second Thomas, un atol din Insulele Spratly, a avut loc la o zi după o altă confruntare între paza de coastă chineză care a "împiedicat" folosind tunuri cu apă trei vase guvernamentale filipineze care realimentau pescarii filipinezi lângă Scarborough Shoal, un recif controlat de Beijing în largul insulei filipineze Luzon.

Filipine și China au o istorie lungă de dispute maritime în Marea Chinei de Sud 



Manila şi Beijingul au o istorie lungă de dispute maritime în Marea Chinei de Sud pe unde trec în fiecare an mărfuri de miliarde de dolari.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor vecinilor săi, şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016 respingând această afirmaţie fără temei legal.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică, de asemenea, mai multe recife şi insuliţe din această mare, unele zone de acolo putând conţine rezerve bogate de petrol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel