O mumie veche de 2.000 de ani a fost găsită într-un coș de gunoi
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Twitter Centre Daily Times @centredaily
Sursa foto Twitter Centre Daily Times @centredaily
Localnicii din Sanaa, Yemen, au găsit o mumie veche de 2.000 de ani aruncată între grămezi de gunoi.

Potrivit Business Insider, rămășițele datează probabil din secolul al V-lea î.Hr., ceea ce înseamnă că această persoană mumificată ar fi trăit în timpul legendarului Regat Saba, despre care se crede că a fost țara lui Solomon și a reginei Saba.

Mumia era așezată în poziție fetală, învelită într-o piele de animal în conformitate cu practicile standard de îmbălsămare din acea vreme. 

Cercetătorii cred că jefuitorii de morminte sau contrabandiştii de antichităţi au manipulat greşit rămăşiţele, ducând la deteriorarea mumiei care prezenta semne de descompunere rapidă ca urmare a expunerii la soare, apă și alte materiale cu care a intrat în contact în timp ce se afla la gunoi. Oficialii au confiscat mumia și au trimis-o la un muzeu pentru conservare și studiu.

Pentru o națiune care se luptă să-și păstreze artefactele istorice, poporul yemenit și-a exprimat indignarea față de această descoperire: 

”În țara Saba, Himyar, Qataban, Awsan, Ma'in și Hadramout, este firesc să găsești mumii străvechi în peșteri montane și morminte stâncoase. Dar descoperirea unui cadavru mumificat la o groapă de gunoi din Sanaa este o calamitate și apogeul iresponsabilității”, a scris Abdullah Mohsen, cercetător yemen în trafic de antichități, într-un mesaj postat pe Facebook.

”Mâhnirea și furia mea față de soarta unei națiuni și a poporului ei este imensă”, a declarat Khaled Al-Ruwaishan, fostul ministru al Culturii din Yemen.

Vechii yemeniți au fost al treilea popor care a descoperit mumificarea, după egipteni și chilieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel