O megastructură antică misterioasă a fost descoperită în Marea Baltică. Cercetătorii cred că a fost construită acum 10.000 de ani
Sub valurile reci și întunecate ale Mării Baltice se ascunde o bucată de istorie. În Golful Mecklenburg, oamenii de știință au descoperit o megastructură de piatră antică, care datează din Epoca de Piatră, acum mai bine de 10.000 de ani.
Întinzându-se pe o lungime de aproape un kilometru, formată din pietre mari, structura sfidează explicația potrivit căreia ar fi apărut în mod natural - ceea ce înseamnă că pare să fi fost construită intenționat pentru un anumit scop, cu mii de ani înainte să fie înghițită de mare.
Echipa de cercetare germană, condusă de geofizicianul Jacob Geersen, de la Universitatea Kiel, crede că structura este un zid, poate pentru a susține eforturile de vânătoare ale oamenilor vânător-culegători care au locuit în regiune acum mulți ani.
Ei și-au numit descoperirea Blinkerwall.
„Locul reprezintă una dintre cele mai vechi structuri de vânătoare făcute de om și se numără printre cele mai mari structuri cunoscute din epoca de piatră din Europa”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
„Va deveni importantă pentru înțelegerea strategiilor de subzistență, a modelelor de mobilitate și va inspira discuții privind dezvoltarea teritorială în regiunea de vest a Mării Baltice”.
Masele terestre ale Pământului s-au schimbat semnificativ de-a lungul mileniilor, modelate de mișcările tectonice, eroziune și procesele climatice precum glaciațiunea și schimbările nivelului mării. Multe așezări și structuri de coastă au fost luate de valuri de-a lungul timpului, rămânând ascunse și greu accesibile.
În ultimii ani, însă, tehnologiile în continuă dezvoltare au început să dezvăluie comorile ascunse de pe fundul mării. Geersen și echipa sa au descoperit Blinkerwall folosind imagini hidroacustice de înaltă rezoluție, un vehicul submarin autonom și scafandri pentru a explora golfurile și a cartografia adevărata întindere a structurii.
Datele colectate au relevat o lungă întindere cu aproximativ 1.670 de pietre individuale, întinzându-se pe aproximativ 971 de metri. Aceste pietre sunt mai mici de un metru înălțime și mai puțin de 2 metri lățime, așezate una lângă alta pe întreaga lungime a structurii.
Echipa afirmă că ordinea și consistența, sunt puțin probabil să fie rezultatul proceselor naturale.
În plus, structura pare să fi fost adiacentă unei linii de țărm sau a unui mlaștini antice. Cu toate acestea, Blinkerwall este puțin probabil să fi servit ca un baraj pentru pești, deoarece cercetătorii nu au putut identifica un flux de apă așa cum este necesar pentru o funcționalitate corectă.
Nici nu ar fi servit ca apărare de coastă, deoarece 2 metri este prea îngust pentru baza unui zid de coastă. Și construcția unui port, spun ei, este, de asemenea, puțin probabilă, deoarece oamenii care au locuit în regiune acum peste 10.000 de ani era puțin probabil să facă navigație pe mare.
„Bazându-ne pe informațiile disponibile,” scriu cercetătorii, „cea mai plauzibilă interpretare funcțională pentru Blinkerwall este că a fost construit și utilizat ca o arhitectură de vânătoare pentru turmele de ungulate mari.” Acestea ar fi constat, la momentul respectiv, în principal din reni sau bizoni.
Nu este o idee atât de ciudată. Sute de structuri de piatră colosale au fost găsite răspândite de la câmpurile din deșertul Arabiei Saudite până în Asia Centrală; oamenii de știință cred că aceste structuri au fost, de asemenea, folosite pentru a conduce turmele de animale, făcându-le mai ușor de vânat.
Deși datarea unor astfel de structuri este dificilă, cercetătorii cred că Blinkerwall a fost construit acum mai bine de 10.000 de ani, bazându-se pe vârsta caracteristicilor din jur și a fost acoperit de Marea Baltică acum aproximativ 8.500 de ani.
De atunci, a rămas ascuns sub valuri, într-o stare relativ intactă care îl face o resursă valoroasă pentru înțelegerea istoriei umane.
„Data și interpretarea funcțională sugerată a Blinkerwall fac din această caracteristică o descoperire fascinantă, nu numai datorită vârstei sale, ci și datorită potențialului pentru înțelegerea modelelor de subzistență ale comunităților timpurii de vânători-culegători”, scriu cercetătorii.
„Descoperirea acestui tip de structură aruncă lumină asupra multor aspecte ale vânătorilor-culegători regionali, în special cu privire la complexitatea lor socio-economică.”, potrivit Sciencealert.com.
Stone Age megastructure in the Baltic Seahttps://t.co/WV6kZaO6EU pic.twitter.com/dcsnIKlMVe
— Popular Archaeology (@populararch) February 12, 2024
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News