Data publicării:

O masă sănătoasă la școală, în fiecare zi, pentru toți copiii. Ce spun experții în nutriție ai UE

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Toții elevii din Europa merită o masă caldă pe zi, susține UE.

Experții europeni din coaliția SchoolFood4Change subliniază că școlile din întreaga Europă ar trebui să ofere elevilor cel puțin o masă sănătoasă în fiecare zi, ca o inițiativă esențială pentru combaterea obezității, prevenirea bolilor cronice și reducerea inechităților sociale. Aceștia afirmă că este esențial ca guvernele să adopte măsuri în acest sens, iar un standard minim pe care autoritățile ar trebui să îl implementeze este furnizarea unei mese sănătoase pentru toți elevii, indiferent de condiția lor financiară, scrie The Guardian. Acest demers ar contribui la promovarea unui stil de viață sănătos și echitabil pentru tineri.

Publicația notează și faptul că o petiție online prin care e cerută o masă sănătoasă pentru copiii din fiecare școală, înaintată membrilor Parlamentului European marți, a strâns până acum 55.000 de semnături.

Coaliția care este finanțată de UE, lucrează cu peste 3.000 de școli, însemnând circa 600.000 de elevi din 16 orașe și regiuni, în 12 țări membre UE, potrivit The Guardian. Drept urmare, imaginea situației de pe continent pe care o oferă este plină de contraste – de la țări care garantează o masă gratuită (Finlanda, Estonia, Suedia) la altele care nu oferă nimic (precum Olanda sau Norvegia). 

La nivel european, aproape o treime dintre copiii de școală primară sunt supraponderali sau obezi, iar aproape un sfert se confruntă cu riscul sărăciei și excluziunii sociale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel