Data publicării:

O masă consistentă, soluția pentru depășirea decalajului orar. Ar putea ajuta și în boala Alzheimer

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @frantic
FOTO: Freepik @frantic
Oamenii de știință au găsit soluția pentru depășirea decalajului orar cu care turiștii se confruntă când călătoresc frecvent cu avionul.

Cei care călătoresc frecvent cu avionul, fie în interese de serviciu, fie în vacanțe se confruntă adesea cu decalajul orar (jetlag), decalaj care are impact major asupra ritmului circadian. 

Oamenii de știință au o mulțime de sugestii pentru gestionarea decalajului orar, între acestea aflându-se de la o doză de lumină solară, melatonină sau exerciții fizice, până la hidratare, renunțarea la cofeină și mâncarea la orele locale de masă.

Chiar dacă niciuna dintre sugestii nu garantează soluții rapide, aceste sfaturi ajută organismul nostru să revină la ritmurile circadiene obișnuite, care traversează fiecare organ al corpului, controlate de un ”ceas principal” din creier.

O echipă de cercetători americani care a modelat aceste ritmuri circadiene a găsit ceea ce ei spun că este cea mai rapidă modalitate de a scăpa de jetlag și de a reseta ceasul corpului - o strategie care ar putea fi aplicată și lucrătorilor în schimburi.

”O masă mai consistentă la primele ore ale dimineții în noul fus orar poate ajuta la depășirea decalajului orar.

Schimbarea constantă a programului de masă sau luarea unei mese noaptea este descurajată, deoarece poate duce la o nealiniere între ceasurile interne”, spune matematicianul Yitong Huang de la Universitatea Northwestern din Illinois, care a condus studiul de modelare.

Eficient și în cazul adulților în vârstă

Descoperirile lui Huang și ale colegilor săi reafirmă ceea ce a fost sugerat anterior în urma studiilor pe animale, cu privire la modul în care ritmurile circadiene scad odată cu vârsta.

Semnalele mai slabe de la sistemului nervos central al creierului îmbătrânit au dus la dezorganizarea ceasurilor periferice ale organismului, iar aceste ceasuri au avut nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni după o schimbare de timp de 6 ore, asemănătoare unei călătorii pe distanțe lungi. Sensibilitatea redusă la lumină a avut un efect similar.

Trebuie menționat că tulburările ritmului circadian și întreruperile ciclului de somn au fost legate de acumularea de proteine ale bolii Alzheimer, pe care creierul nostru le elimină de obicei în timp ce dormim.

Cercetătorii analizează, de asemenea, dacă postul intermitent ar putea ajuta adulții să doarmă mai bine și să încetinească boala Alzheimer, prin resetarea ceasurilor circadiene care se strică în cazul bolii. Studiu a fost publicat în revista Chaos, scrie Science Alert.

Citește și: De ce să nu mănânci niciodată pâine la începutul mesei sau pe stomacul gol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel