Salariile și pensiile avocaților, sistem ”șubred”: Stagiarii nu-și primesc banii. ”Nu au din ce trăi”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol ce declarații a făcut, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”, avocata și scriitoarea Eliza Ene Corbeanu.

„Vin alții, iată avocații stagiari. Înțeleg că au avut ceva probleme, nu își primesc banii de la parchete. Avocații au o meserie liberală, adică atât timp cât muncesc, aleargă, la aceste procese ș.a.m.d., unde mai reprezintă clienții, câștigă bani. Dacă nu, nu și nu au de unde trăi”, a precizat realizatoare emisiunii ”Culisele Justiției”, Laura Duță.

„Asta este o mare problemă cu care se confruntă avocatura și din păcate este problema tuturor generațiilor de avocați. Noi avem un sistem propriu de contribuție și avem propriul sistem de pensii, dar vă mărturisesc că este extrem de șubred. Marea majoritate a colegilor mei care au ajuns în prag de pensie își continuă activitatea pentru că pensiile care li se cuvin după, să spunem, 40 de ani de activitate nu le asigură nici măcar supraviețuirea. Atunci, marea majoritate optează pentru acest sistem de a lucra practic până mori ca să ai cu ce îți cumperi, nu știu, medicamente, întreținere, lucruri uzuale. Este problemă și cu plata oficiilor, dar aici e treaba Ministerului Justiției, dar oarecum s-a gestionat.

„Avocatura are extrem de multe probleme”

Sunt multe probleme, avocatura are extrem de multe probleme și nu e doar așa poleiala aceasta strălucitoare care se vede din afară. Sunt probleme reale, sper că își vor găsi rezolvarea. Eu sfatul pe care îl dau tuturor tinerilor care intră în această profesie este: unu, să nu se bazeze pe pensia pe care o vor avea pentru că este foarte mică și nu se știe dacă va fi pentru că sistemul e sau nu e sustenabil. Nu descurajez pe nimeni, este o profesie, dacă îți place și dacă o faci cu pasiune îți aduce foarte multe satisfacții, dar să ai așa și o perspectivă de viitor, să nu fie un greiere, să fie o furnică, cam așa se rezumă activitatea. Adică sunt ani frumoși, de glorie, dar trebuie să te gândești că vine și apusul în care nu trebuie să regreți că ți-ai ales această profesie și atunci paralela cu greierele și furnica eu mereu le-o amintesc și le spun tuturor: 'Fiți furnici, nu greieri!'”, a declarat avocata Eliza Ene Corbeanu.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel