O mare navă iraniană a luat foc și s-a scufundat în circumstanțe neclare / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
O mare navă iraniană a luat foc și s-a scufundat în circumstanțe neclare  /  Sursă foto: Captură Twitter
O mare navă iraniană a luat foc și s-a scufundat în circumstanțe neclare / Sursă foto: Captură Twitter
Armata iraniană a confirmat că echipajul a fost evacuat în siguranță după ce nava a luat foc în circumstanțe neclare.

Una dintre cele mai mari nave marine din Iran s-a scufundat după ce a luat foc în circumstanțe neclare în apropierea strâmtorii Hormuz. IRIS Kharg, numit după o insulă din apropiere, care servește drept terminal cheie pentru petrol, a luat foc la primele ore ale zilei de miercuri, iar operațiunile efectuate nu au reușit să o salveze, potrivit armatei.

O imagine din timpul nopții a arătat echipajul navei cum fugea de incendiu. O altă imagine, făcută în timpul zilei, a arătat fum puternic care ieșea din navă. Armata iraniană a precizat că vasul era o „navă de antrenament” și a confirmat că la bord erau aproape 400 de mrmbri ai echipajului și stagiari, înainte de a adăuga că toți au fost evacuați în siguranță. Un oficial al armatei locale a declarat agenției semi-oficiale Tasnim că 20 de persoane au suferit arsuri minore.

Niciun motiv nu a fost furnizat pentru cauza incendiului, dar un oficial al armatei a declarat pentru IRNA din Iran că focul a început în sala motoarelor și părți ale corpului navei s-au topit și au căzut în mare. Nava s-a scufundat aproape de portul Jask din sudul țării, la aproximativ 1.270 km (790 mile) sud-est de capitala Teheran și lângă strâmtoarea Hormuz, o cale navigabilă strategică, precizează AlJazeera.

Nava care a luat foc lângă Sri Lanka a început să se scufunde

Cargobotul X-Press Pearl, încărcat cu substanțe chimice, a început să se scufunde lângă Sri Lanka, după ce a ars aproape două săptămâni, informează BBC.

Scufundarea navei înregistrată în Singapore riscă să provoace un dezastru ecologic. Sute de tone de ulei de motor ar putea fi deversate în apă, având un impact devastator asupra vieții marine. Marina din Sri Lanka și cea indiană au încercat să stingă focul și să împiedice scufundarea navei, însă marea agitată și vânturile musonice au îngreunat operațiunea, a precizat digi24.

"Nava se scufundă. Echipele de intervenție încearcă să tracteze nava în larg înaintea de a fi acoperită de apă pentru a minimiza poluarea, însă partea din spate a navei s-a desprins", a declarat pentru BBC căpitanul Indika Silva, purtător de cuvânt al Marinei din Sri Lanka.

Zona de coastă din apropierea orașului Negombo, unde se află plaje căutate de turiștii străini, a fost deja poluată cu ulei și reziduuri de plastic. La bordul navei se aflau și trei containere cu câte 26.000 de kilograme de peleți de plastic (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel