O localitate din județul Sibiu, pe lista mondială a celor mai bune sate pentru turism
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Rășinari, comuna din județul Sibiu care a ajuns în topul mondial al agroturismului. Sursa foto: pagina de Facebook a primăriei
Rășinari, comuna din județul Sibiu care a ajuns în topul mondial al agroturismului. Sursa foto: pagina de Facebook a primăriei
O singură localitate din România a fost inclusă pe lista celor mai bune sate pentru turism. În clasamentul Organizației Mondiale a Națiunilor Unite pentru turism, Europa conduce detașat. Rășinari, din județul Sibiu, ajunge pentru prima dată în topul agroturismului mondial.

Comuna Rășinari, situată în apropierea Sibiului, a intrat în prestigiosul top mondial. Localitatea, al cărei nume greman este Städterdorf, iar cel maghiar Resinár, păstrează specificul săsesc al zonei, având mai multe obiective culturale demne de vizitat: biserici construite între 1500-1850, monumentul mitropolitului Andrei Șaguna, casa natală a poetului Octavian Goga, ruinele cetății medievale de pe dealul Cetățuia, Muzeul etnografic - înființat în 1952, Muzeul Episcopiei. Rășinari se află pe drumul care leagă Sibiul de stațiunea Păltiniș, destinație de vacanță atât iarna, pentru schi, cât și vara, pentru drumeții și parcul de aventură.

”Recunoașterea Rășinariului ca Best Tourism Village 2022 reprezintă o mărturie a angajamentului nostru de a promova turismul rural sustenabil prin conservarea și promovarea valorilor naturale și culturale, a tradițiilor, a obiceiurilor și a produselor locale din zona noastră. Suntem foarte recunoscători și ne onorează această distincție oferită de Organizația Mondială a Turismului. Mulțumim tuturor celor care se implică constant în activități de dezvoltare sustenabilă a comunității și anume autorități naționale, județene și locale, unități de invățământ, pensiuni turistice, producători locali, asociații și mulți alții”, a scris Bucur Bodgan, primarul comunei Rășinari pe Facebook. 

 

Europa conduce în topul agroturismului mondial

O treime dintre cele mai bune sate pentru turism, conform clasamentului Organizaţiei Mondiale a Naţiunilor Unite pentru Turism, se află în Europa. Cu trei sate, Spania este ţara cu cele mai multe dintr-un total de 32 de locuri premiate, din Austria până în Vietnam. Alte 6 sate din Europa se află pe o a doua listă de 20 de sate care au intrat în programul de reînnoire.

Fiecare dintre cele 57 de ţări membre ale organizaţiei are dreptul de a nominaliza cel mult trei aşezări.  Cele mai bune sunt selectate în funcţie de criterii precum resursele culturale şi naturale şi conservarea şi promovarea acestora, sustenabilitatea economică, ecologică şi socială a modelului turistic pe care acestea îl oferă, infrastructura şi conectivitatea, precum şi siguranţa.

Prin acest complex de factori se evaluează în ce locuri autorităţile au, într-adevăr, o viziune pentru dezvoltarea turismului rural şi depun eforturi pentru a face acest lucru într-un mod de care să beneficieze localnicii şi să păstreze obiceiurile, produsele şi valorile locale.

Locaţiile spaniole sunt Rupit în Catalonia, Alcézar în munţii Sierra de Guara din Aragon şi Mănăstirea şi Basilica din Guadalupe (în Extremadura).

Celelalte sate europene dintr-un total de 18 ţări din întreaga lume sunt: Zell am See (Austria), Wagrain (Austria), Mestia (Georgia), Sauris (Italia), Isola del Giglio (Italia), Castelo Novo (Portugalia), Răşinari (România), Bohinj (Slovenia),Murten (Elveţia), Andermatt (Elveţia).

Lista include şi sate din Chile, China, Columbia, Ecuador, Etiopia, Israel, Iordania, Mexic, Maroc, Peru, Coreea de Sud, Arabia Saudită şi Vietnam, scrie RADOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel