O linie de înaltă tensiune a fost lovită de obuze, lângă centrala nucleară Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
O linie de înaltă tensiune a fost lovită de obuze, lângă centrala nucleară Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc. Foto: Pexels
O linie de înaltă tensiune a fost lovită de obuze, lângă centrala nucleară Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc. Foto: Pexels
Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat că o linie electrica de înaltă tensiune de la centrala sa nucleară din Zaporojie (sud-est) a fost lovită vineri de bombardamentele ruseşti, dar centrala funcţionează în continuare şi că nu au fost detectate emisii radioactive, relatează Reuters.

Această centrală nucleară, considerată cea mai mare în Europa, situată la aproximativ 200 km nord-vest de oraşul-port Mariupol ocupat de ruşi, se află într-o zonă aflată de asemenea sub controlul forţelor ruse încă de la începutul lunii martie.

În apropiere de zona industrială a centralei atomo-electrice din Zaporojie ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruşi au fost înregistrate trei 'sosiri', scrie Energoatom pe Telegram, referindu-se la trei obuze căzute în acel perimetru, potrivit agenţiei de presă Unian.

A fost afectată o linie electrică de înaltă tensiune a...

A fost afectată o linie electrică de înaltă tensiune a autotransformatorului GRP de 330 kV al centralei din Zaporojie, conform agenţiei de presă citate.

Declaraţia Energoatom intervine la scurt timp după ce administraţia rusă a oraşului ucrainean ocupat Enerhodar a declarat ca obuze ucrainene au lovit linii electrice ale centralei şi clădiri industriale ale acesteia, notează Reuters.

Agenţia rusă de presă Interfax, citând administraţia instalată de forţele ruse în oraşul Enerhodar, a transmis că un incendiu ar fi izbucnit în incinta centralei şi că au survenit deficienţe în asigurarea funcţionării în siguranţă a reactoarelor centralei din cauza avarierii a două linii electrice.

'Au fost avariate două linii electrice, care alimentau un echipament de distribuţie cu o putere de 750 de kilowaţi, necesar pentru funcţionarea în siguranţă a blocurilor energetice ale centralei nucleare din Zaporojie', a informat administraţia prorusă a oraşului Enerhodar, citată de Interfax.

Atacul a declanşat un incendiu

Atacul a declanşat un incendiu pe care pompierii locali încearcă să-l stingă. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a acuzat luni Rusia că foloseşte centrala nucleară Zaporojie ca bază militară pentru a lansa atacuri 'ştiind că (ucrainenii) nu pot şi nu vor riposta pentru ca ar putea lovi vreun reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive'.

Forţele ruse au acuzat în repetate rânduri că trupele ucrainene lansează drone asupra centralei, unde ruşii şi-au instalat de fapt poziţiile, conform Kievului. La 20 iulie, administraţia militară prorusă din Enerhodar a acuzat armata ucraineană că a efectuat patru atacuri cu drone kamikaze împotriva acestei unităţi energetice.

Administraţia din Enerhodar a raportat că sala reactorului centralei nucleare nu a avut de suferit, dar a indicat că 11 angajaţi ar fi fost răniţi, dintre care patru grav, potrivit EFE, scrie Agerpres.

Citește și - Kremlinul îi îndeamnă pe ruși să repare adăposturile de bombe pe cheltuiala lor. Sunt invitate companii private care să facă investiții

Ministerul Finanțelor, care, împreună cu Ministerul Situațiilor de Urgență, a început verificarea stării adăposturilor de bombe din Rusia, a propus să le închirieze pentru utilizare gratuită de către întreprinderi, cu condiția obligatorie pentru repararea lor pe cheltuiala utilizatorului. Potrivit Moscow Times, există o bază legislativă pentru o astfel de situație.

Acum, legea care permite transformarea instalaţiilor de apărare civilă „pentru interesul economiei şi al populaţiei”, se aplică doar unei părţi din structurile de protecţie pe care întreprinderile le aveau înainte de privatizare, subliniază autorii iniţiativei. Structurile care sunt în proprietate federală în timp de pace rămân fără proprietar, iar întreținerea și repararea lor necesită mai multe fonduri.

Pentru întreținerea, modernizarea și renovarea structurilor de protecție este necesară implicarea atât a persoanelor fizice, cât și a companiilor, consideră autorii inițiativei.

„Lucrăm activ pentru a avea o delimitare a acestor proprietăți. Următorul pas este aducerea lor în stare corespunzătoare”, a precizat viceministrul de finanțe Alexei Moiseev despre progresul inspecției adăposturilor anti-bombe din 13 iulie.

Potrivit lui Moiseev, structurile de apărare civilă reprezintă o „durere de cap” de lungă durată pentru toate regiunile: sunt abandonate și în stare proastă. Dar înainte de a investi în repararea acestora, se va face o evaluare a necesității și fezabilității refacerii instalațiilor de protecție. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel