O jucătoare prinsă dopată după un turneu în România dă vina pe carnea mâncată la Cluj
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Tenismena Cagla Buyukakcay a fost suspendată după ce a participat în vară la un turneu la Cluj Napoca. Aceasta a fost depistată dopată cu ractomapină, însă dă vina pe carnea mâncată la un restaurant din oraş. 

„Nu am auzit niciodată despre această substanță, dar am căutat date despre ea. Ceea ce vă rog să faceți și voi. E o substanță de uz veterinar folosită în unele țări pentru a crește masa musculară la animale. Pentru că vânzarea acestei substanțe este foarte bine controlată, nu poți cumpăra ractopamină în Turcia sau în străinătate. 

Ar fi imposibil pentru o jucătoare de tenis să facă rost de ea. Singura mea explicație este că am consumat carne contaminată cu această substanță. Am oferit chitanțe celor de la ITF în care le-am arătat că am mâncat de două ori friptură în zilele dinaintea meciului, dar nu am fost înțeleasă”, a explicat Cagla Buyukakcay într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, conform GSP.  

Jucătoarea din Turcia a fost eliminată în primut tur al competiției de categorie WTA 250. 

Nu e prima sportivă cu explicaţii similare 

Explicațiile jucătoarei în vârstă de 32 de ani aduc aminte de un alt caz celebru de dopaj. Alberto Contador, fost mare ciclist câștigător de Turul Franței, a fost depistat pozitiv cu clenbuterol, o substanță asemănătoare cu steroizii, despre care a spus că a intrat în corpul său după ce a consumat o friptură de vită adusă din Spania. Contador a fost suspendat timp de 2 ani și a pierdut două trofee importante, Turul Franței și Turul Italiei. 

Dopaj şi la Jocurile Olimpice

Testul antidoping B, în cazul atletului CJUjah, component al ștafetei olimpice britanice de ștafetă 4x100m, medaliată cu argint la JO Tokyo 2020, a fost confirmată ca fiind pozitivă. Ujah a fost suspendat provizoriu după ce testul A a ieșit pozitiv la substanțele interzise Ostarine și S-23.

Proba 'B' a sprinterului britanic CJ Ujah a fost depistată pozitiv, confirmând rezultatul testului antidoping inițial, de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ujah, în vârstă de 27 de ani, a făcut parte din echipa britanică de ștafetă masculină de 4x100 m care a câștigat argintul la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Acum, britanicii vor pierde aproape sigur medaliile.

Ostarina este inclusă pe lista substanțelor anabolice interzise dintotdeauna de Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Site-ul UK Anti-Doping (UKAD) precizează că aceasta are "efecte similare cu cele ale testosteronului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel