Data publicării:

O gaură neagră, de 9 ori mai mare decât Soarele, descoperită în afara Căii Lactee

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O gaură neagră cu o masă de nouă ori mai mare decât cea a Soarelui a fost descoperită în afara Căii Lactee.

O gaură neagră inactivă, care este de nouă ori mai mare decât masa Soarelui a fost descoperită pentru prima dată în afara Căii Lactee, cercetătorii numind-o o ”descoperire foarte interesantă”, scrie Ziarul de Iași, citând The Guardian.

Deşi nu este primul candidat pentru statutul de gaură neagră, un cercetător de la Universitatea din Sheffield spune că această gaură neagră este ”prima care a fost detectată fără ambiguitate în afara galaxiei noastre”.

Cercetătorii au căutat sisteme binare de găuri negre de mai bine de doi ani înainte de a găsi gaura neagră, denumită VFTS243.

Paul Crowther, profesor de astrofizică la Universitatea din Sheffield, a descris-o ca fiind o ”descoperire foarte interesantă”, care vine după ce ”au fost propuşi un număr de candidaţi inactivi care ar putea fi găuri negre”.

Cum se formează găurile negre cu masă stelară

Găurile negre cu masă stelară se formează atunci când stelele masive ajung la sfârşitul vieţii şi se prăbuşesc sub propria gravitaţie. Într-un sistem de două stele care se rotesc una în jurul celeilalte, acest proces lasă în urmă o gaură neagră pe orbită cu o stea pereche luminoasă.

Gaura neagră inactivă recent descoperită cântăreşte de cel puţin nouă ori masa Soarelui Pământului şi orbitează în jurul unei gigante albastre fierbinţi, care cântăreşte de 25 de ori mai mult decât Soarele.

De asemenea, gaura neagră a fost observată într-o galaxie vecină de o echipă de oameni de ştiinţă internaţionali. Studiul lor – publicat în Nature Astronomy – sugerează că steaua care a dat naştere VFTS243 a dispărut fără niciun semn de explozie asociată unei supernove.

O gaură neagră este considerată inactivă dacă nu emite niveluri ridicate de radiaţii cu raze X, aşa cum sunt de obicei detectate astfel de găuri negre. Găurile negre latente sunt greu de observat, deoarece nu interacţionează prea mult cu mediul înconjurător.

VFTS 243 a fost descoperită după şase ani de observaţii ale Nebuloasei Tarantula de către instrumentul spectrograf cu mai multe elemente cu matrice mare de fibre de pe Very Large Telescope al Observatorului European de Sud.

Descoperire misterioasă pe Marte. Curiosity a surprins ceea ce pare a fi o "ușă extraterestră"

Una dintre cele mai recente fotografii transmise pe Terra de roverul Curiosity de pe Marte a dezvăluit o structură misterioasă în stâncile Planetei Roșii, ceea ce pare a fi o ușă perfect sculptată, amplasată în peisajul marțian.

Intrarea pare atât de convingătoare încât am putea fi tentați să credem că duce la o mică ascunzătoare pentru marțieni, sau poate la un portal către un alt Univers.

Cu toate acestea, internauții de pe Reddit au subliniat că aceasta ar fi probabil o fractură de forfecare: rezultatul unei prăbușiri ca urmare a unui cutremur. De altfel, cel mai mare seism înregistrat până acum pe Planeta Roșie s-a petrecut pe 4 mai 2022, iar oamenii de știință încă lucrează pentru a stabili unde exact s-a întâmplat și ce l-a cauzat. În plus este posibil ca acea cavitate să aibă doar câțiva centimetri înălțime. Imaginea a fost surprinsă pe o structură geologică cunoscută sub numele de Frontonul Greenheugh, de către Mast Camera de la bordul Curiosity, pe 7 mai 2022 Citește continuarea și vezi imaginea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel