Data actualizării:
Data publicării:

Uraganul Helene a atins coasta Floridei. ”Acesta nu este un eveniment din care să poată supraviețui cei din zonele de coastă sau joase”

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Uraganul Helene a atins coasta Floridei joi noaptea, ca o furtună de categoria 4, puternică și potențial devastatoare, aducând haos pe o porțiune largă a coastei Golfului și amenințând cu vânturi puternice, valuri de furtună și ploi torențiale.

Helene era localizată la aproximativ 70 km est-sud-est de Tallahassee, Florida, cu vânturi susținute de până la 225 km/h, a anunțat Centrul Național de Uragane din Miami, joi seara.

Furtuna masivă s-a format rapid în această săptămână și s-a intensificat pe măsură ce a traversat apele calde ale Golfului, câștigând viteză.

Valurile de furtună ale uraganului Helene – "zidul de apă marină" împins pe uscat de vânturile puternice – ar putea ajunge până la 6,1 metri (20 feet) în unele zone.

„Acesta nu este un eveniment din care să poată supraviețui cei din zonele de coastă sau joase,” a declarat Jared Miller, șeriful din comitatul Wakulla de pe coasta Floridei. „Vă rog să respectați ordinele de evacuare în vigoare, deoarece timpul pentru a face acest lucru se scurge.”

Stări de urgență au fost declarate în Florida, Georgia, Carolina de Nord și de Sud, Virginia și Alabama

Stări de urgență au fost declarate în Florida, Georgia, Carolina de Nord și de Sud, Virginia și Alabama.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a îndemnat locuitorii din nordul Floridei să evacueze înainte să fie prea târziu, avertizând asupra inundațiilor, închiderii drumurilor și întreruperilor de curent. Deși se așteaptă ca furtuna să se diminueze odată ce ajunge pe uscat, aceasta se mișcă rapid și ar putea continua să se extindă.

În comitatul Pinellas, situat pe o peninsulă înconjurată de Golful Tampa și Golful Mexic, drumurile erau deja inundate înainte de prânz. Oficialii au avertizat că impactul furtunii ar putea fi la fel de grav ca uraganul Idalia de anul trecut, care a inundat 1.500 de case în comitatul de coastă, situat la altitudine mică.

„Veți avea vânturi de forța unui uragan pe o rază de probabil 80 de kilometri în afara furtunii și veți continua să vedeți episoade cu furtună, în special în zona Big Bend,” a declarat DeSantis într-un briefing de presă joi seara, organizat la centrul de operațiuni de urgență al statului din Tallahassee.

John Dailey, primarul orașului Tallahassee, capitala Floridei, aflată direct pe traiectoria uraganului Helene, a declarat că acest uragan ar putea fi cea mai puternică furtună care a lovit vreodată direct orașul său. Helene ar putea provoca „daune fără precedent, de o magnitudine pe care nu am mai experimentat-o ca comunitate,” a spus Dailey reporterilor miercuri.

Oamenii de știință specializați în climă au avertizat că încălzirea globală duce la creșterea numărului și intensității uraganelor puternice. Deși nicio furtună în mod individual nu poate fi atribuită schimbărilor climatice, noul tipar de uragane mai frecvente și mai puternice este alimentat de încălzirea oceanelor și mărilor planetei. O mare parte din puterea Helenei a provenit din energia acumulată deasupra Golfului Mexic, care a atins temperaturi extrem de ridicate în ultimii ani.

Se preconizează că Helene va fi una dintre cele mai mari furtuni care a lovit regiunea în ultimii ani, a declarat Phil Klotzbach, cercetător în domeniul uraganelor de la Universitatea de Stat din Colorado, pentru Associated Press. El a menționat că, din 1988, doar trei uragane din Golf au fost mai mari decât dimensiunea prezisă a Helenei: Irma din 2017, Wilma din 2005 și Opal din 1995.

Părți din Florida au resimțit deja impactul furtunii înainte ca aceasta să ajungă pe uscat. În comunități precum Fort Myers Beach, apa era deja cu 60 cm peste nivelul normal încă de joi. Orașe precum Tampa și St. Petersburg au înregistrat valuri de furtună de până la 1,5 metri până joi seara.

"O furtună ca aceasta ne provoacă inundații în locuri unde nu am mai văzut până acum"

Uraganul este așteptat să se deplaseze de-a lungul coastei de sud-est după ce ajunge pe uscat, înaintând din Florida până în Carolina de Nord. Cel puțin 50 de milioane de oameni se află sub avertismente de uragan și furtună tropicală.

Se prognozează ca valul de furtună să atingă 4,6 până la 6,1 metri (15 până la 20 de picioare) în zona Big Bend din regiunea Panhandle a Floridei, unde furtuna a ajuns pe uscat.

S-au ordonat numeroase evacuări de-a lungul Coastei Golfului din Florida, inclusiv în comitatele Sarasota și Charlotte.

În comitatul Taylor, Departamentul Șerifului a cerut locuitorilor care au decis să nu evacueze să-și scrie numele și datele nașterii pe brațe cu cerneală - pentru a putea fi identificați în cazul în care își vor pierde viața în urma uraganului.

Brokerul de reasigurare Gallagher Re a declarat că pierderile preliminare ale asigurărilor private ar putea ajunge între 3 miliarde și 6 miliarde de dolari, iar pierderile suplimentare ale programelor federale de asigurare ar putea atinge un potențial de 1 miliard de dolari.

Instalațiile energetice de-a lungul Coastei Golfului din SUA și-au redus activitatea și au evacuat unele locuri de producție.

Directorul Agenției Federale pentru Gestionarea Urgențelor, Deanne Criswell, a spus într-o conferință de presă la Casa Albă că va călători în Florida vineri pentru a evalua daunele, potrivit Reuters.

Pe măsură ce se lăsa noaptea în munții din Carolina de Nord, oficialii pentru situații de urgență le-au cerut locuitorilor să se refugieze în zone mai înalte, pentru că uraganul Helene se apropia de uscat. 

Zona fusese deja lovită de ploi torențiale din cauza unei alte furtuni, iar meteorologii au prezis că ar putea cădea între 23 și 36 cm de ploaie în plus, pe măsură ce alte valuri ale uraganului Helene vor traversa regiunea în noaptea de joi și până vineri.

„O furtună ca aceasta ne provoacă inundații în locuri unde nu am mai văzut până acum,” a declarat Jimmy Brissie, directorul serviciilor de urgență din comitatul Henderson, la sud de Asheville.

Helene a întrerupt alimentarea cu energie electrică în vestul Cubei, când a trecut pe lângă insulă, afectând aproximativ 160.000 de consumatori din provincia Artemisa și alți 70.000 din provincia vecină Pinar del Río. Uraganul a forțat, de asemenea, evacuarea a aproximativ 800 de persoane din regiunile predispuse la inundații, potrivit ziarului local Guerrillero.

Furtuna a inundat părți ale Peninsulei Yucatan din Mexic miercuri, provocând inundații pe străzi și doborând copaci pe măsură ce a trecut pe lângă coasta orașului turistic Cancún.

Helene este a opta furtună cu nume din sezonul uraganelor din Atlantic, care a început în iunie. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (Noaa) a prezis un sezon al uraganelor din Atlantic peste media normală în acest an, din cauza temperaturilor record ale oceanului, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel