O fotografie rară cu Avram Iancu a fost scoasă la licitație. Cum arăta Crăișorul Munților la vârsta de 41 de ani / foto
O fotografie rară a lui Avram Iancu a fost scoasă la licitație.
Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, a anunțat scoaterea la licitație a unei fotografii rare a Crăișorului Munților:
„O fotografie unicat cu Avram Iancu, realizată în decursul anului 1865, când Crăișorul Munților avea undeva la 41 de ani este scoasă la licitație, de o casă de licitație din România, pornind de la suma de 1000 euro.
Fotografia în format carte-de-visite îl înfățișează pe Avram Iancu cu numai 7 ani înainte de a muri, într-o poziție frontală, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept.
Postez asta aici, gândindu-mă că poate o fi cineva, persoana fizică, asociație, partid sau ce o fi, să o cumpere și să o doneze unei instituții, precum muzeu sau casă memorială, unde îi este și locul.
Recunosc că am mari speranțe aducându-mi aminte tam-tam-ul de astă vară cu statuia lui Gabriel Bethlen din Alba Iulia“, a scris Liviu Zgârciu pe Facebook.
Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
O vază chinezească, evaluată inițial la 2.000 de euro, s-a vândut de 4000 de ori mai scump: 8 milioane! Cum a fost posibil
O vază chinezească „obișnuită” scoasă la licitație în Franța și evaluată la 2.000 de euro s-a vândut cu aproape 8 milioane de euro după un război feroce de licitații între cumpărători convinși că este un artefact rar din secolul al XVIII-lea, scrie The Guardian. Vaza din porțelan în stil Tianqiuping a fost vândută în Paris, la o licitație organizată de Casa Osenat. Cumpărătorul și cei 30 de adversari de la licitație sunt convinși că este vorba despre o piesă rară datând din secolul al XVIII-lea. Tianqiuping înseamnă „sferă cerească” și se referă la forma vasului. Acesta este din porțelan alb și albastru acoperit cu email și decorat cu nori și dragoni. Vaza are 54 cm înălţime şi 40 cm diametru.
Proprietara locuieşte pe un teritoriu francez de peste mări. „Este o doamnă care a moştenit vaza de la mama ei, care a moştenit-o la rândul ei de la mama sa, o mare colecţionară pariziană în secolul trecut”, a declarat pentru AFP directorul de obiecte de artă de la casa Osenat, Cedric Laborde. Obiectul făcea parte din bunurile lăsate moştenire de mama vânzătoarei când a murit, în apartamentul din Saint-Briac-sur-Mer, pe coasta Bretagnei. Vânzătoarea „era departe, nici nu a văzut vaza, a trimis-o la Paris. Este o poveste nebună”, a spus licitatorul Jean-Pierre Osenat. „Din momentul în care am făcut public catalogul, a fost multă mişcare în jurul lui: chinezii au venit să vadă vasul, din ce în ce mai numeroşi”, a spus Cédric Laborde.
Vânzarea a dat naştere unei bătălii între 20 şi 30 de ofertanţi, majoritatea la telefon, câţiva în sală. De la 2.000 de euro, vaza a fost adjudecată cu suma de 7,7 milioane de euro, după ce aproximativ 30 de cetățeni chinezi s-au avântat într-un război al ofertelor. Prețul final, cu comisionul casei de licitații, este de 9,12 milioane de euro. „Chinezii sunt pasionaţi de istoria lor şi sunt mândri să-şi revendice moştenirea. Cred că această vază nu este destinată să fie ascunsă vederii, ci să fie expusă într-un muzeu”,potrivit directorului departamentului de lucrări de artă a casei de licitaţii (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News