O filmare în care deținuții unei închisori sunt loviți cu brutalitate de gardieni șochează Italia / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
O filmare în care deținuții unei închisori sunt loviți cu brutalitate de gardieni șochează Italia / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O filmare în care deținuții unei închisori sunt loviți cu brutalitate de gardieni șochează Italia / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Gardienii unei închisori din Italia au bătut cu brutalitate pe deținuți. Imaginile au scandalizat opinia publică.

Mai mulţi deţinuţi din penitenciarul Santa Maria Capua Vetere din Italia au fost bătuți cu bastoane și pumni și umiliţi de către gardienii închisorii. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere, făcute publice de un cotidian din Peninsulă, au făcut înconjurul Italiei şi au scandalizat opinia publică. În video apar zeci de gardieni, unii dintre ei echipaţi cu căşti şi scuturi, în timp ce-i lovesc brutal pe deţinuţi, notează Corriere della Serra.

Incidentul a avut loc la penitenciarul Santa Maria Capua Vetere, la nord de Napoli, în ziua de 6 aprilie 2020. Imagini captate de camerele de supraveghere au fost difuzate miercuri de cotidianul Domani, suscitând dezaprobare de la o parte a clasei politice, dar şi mesaje de sprijin pentru gardieni.

Într-un montaj video de 6 minute, plecând de la imaginile suprinse de camerele de supraveghere plasate pe coridoarele şi scările închisorii, pot fi văzuţi zeci de gardieni, unii dintre ei echipaţi cu căşti şi scuturi, lovindu-i brutal pe deţinuţi.

Aceştia din urmă încearcă să se protejeze în timp ce trec printre gardieni, primind lovituri peste spate şi la cap, cu bastoane şi pumni. Un deţinut aflat într-un scaun rulant este lovit peste spate şi cel puţin trei bărbaţi sunt bătuţi pe podea.

În acea zi, unii din cei 900 de deţinuţi din închisoarea de securitate medie şi înaltă au fost constrânşi să se dezbrace pentru a fi stropiţi cu furtunul, iar alţii au fost plasaţi în mod arbitrar în izolare, afirmă martori citaţi de parchet.

Parchetul deschisese o anchetă anul trecut după depunerea unor plângeri care denunţau violenţele comise de gardieni a doua zi după o mişcare de protest declanşată de anunţarea unui caz pozitiv la coronavirus printre deţinuţi, notează Agerpres. Ministrul justiţiei, Marta Cartabia, l-a convocat miercuri de urgenţă pe şeful administraţiei penitenciare din Italia.

52 de angajați ai penitenciarului, urmăriți penal pentru acte de tortură

Cincizeci şi doi de angajaţi ai penitenciarului au fost arestaţi sau li s-a adus la cunoştinţă în această săptămână că sunt urmăriţi penal, suspectaţi de acte de tortură, violenţe şi abuz de putere. Ancheta vizează mai mult de 110 persoane în total, printre care şeful poliţiei din penitenciar, doi comisari şi trei inspectori.

Schimburi de SMS-uri între gardieni au arătat că operaţiunea, în care au fost implicaţi peste 280 de angajaţi ai poliţiei penitenciare, fusese concepută şi planificată ca măsură de represalii.

Şeful Partidului Democrat, Enrico Letta, a calificat acest fapte ca 'intolerabile' şi i-a cerut ministrului justiţiei să dea explicaţii în parlament. În schimb, extrema-dreaptă şi-a exprimat solidaritatea cu gardienii şi a reproşat cotidianului Domani publicarea fotografiilor unora dintre acuzaţi. Matteo Salvini, liderul Ligii, a afirmat la postul de radio CRC că intenţionează să facă joi o vizită la închisoarea în cauză, precizează Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel