O femelă crocodil a rămas însărcinată cu ea însăși - primul caz de acest fel al speciei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Primul caz de femelă crocodil care a rămas însărcinat de la sine a fost identificat la o grădină zoologică din Costa Rica.  

Ea a produs un făt care a fost 99,9% genetic identic cu ea însăși. Fenomenul „naștere virgină” a fost găsit la specii de păsări, pești și alte reptile, dar niciodată până acum la crocodili, scrie BBC.

Oamenii de știință spun că trăsătura ar putea fi moștenită de la un strămoș evolutiv, așa că dinozaurii ar fi putut, de asemenea, să fie capabili de auto-reproducere.

Cercetarea a fost publicată în revista Royal Society, Biology Letters.

Oul a fost depus de o femelă crocodil american, în vârstă de 18 ani, în Parque Reptilania, în ianuarie 2018. Fătul din interior era complet format, dar născut mort.

Crocodilul care a depus oul a fost obținut când avea doi ani și a fost ținut departe de alți crocodili toată viața. Din această cauză, echipa științifică a parcului l-a contactat pe Dr. Warren Booth, de la Virginia Tech din SUA. De 11 ani Booth studiază nașterile virgine, cunoscute științific ca partenogeneză.

Dr. Booth a analizat fătul și a constatat că era mai mult de 99,9% identic genetic cu mama sa - confirmând că nu avea tată.

El a declarat pentru BBC News că nu a fost surprins de descoperire.

„Vedem fenomenul la rechini, păsări, șerpi și șopârle și este remarcabil de comun și răspândit”.

El a speculat că motivul pentru care partenogeneza nu a fost văzută la crocodili este că oamenii nu au căutat exemple.

„A existat o creștere mare a rapoartelor de partenogeneză atunci când oamenii au început să păstreze șerpi de companie. Dar deținătorul obișnuit de reptile nu ține un crocodil”, a spus el.

O teorie este că se întâmplă la speciile capabile de partenogeneză atunci când numărul scade și acestea sunt pe cale de dispariție. Iar Dr. Booth a declarat pentru BBC News că acest lucru s-ar fi putut întâmpla unor specii de dinozauri atunci când numărul lor a scăzut din cauza schimbărilor de mediu.

„Faptul că mecanismul partenogenezei este același la atât de multe specii diferite sugerează că este o trăsătură foarte veche care a fost moștenită de-a lungul veacurilor. Deci, acest lucru susține ideea că dinozaurii s-ar fi putut reproduce și în acest fel”, a conchis Dr. Booth.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel