O femeie spune că mama ei a trăit scene de coșmar în mai multe azile din România: Nu e normal ca, după o viață de efort și muncă, să fii preluat bătut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
A trăi în unele din azilele din România poate fi iadul pe pământ.

Fiica unei femei care și-a trăit bătrânețea prin azile a povestit ce a îndurat mama ei în ultimii ani. G.A. a transmis o petiție către Ministerul Muncii și Protecției Sociale unde a relatat cazul mamei sale - G.M. Cere dreptate pentru mama ei.

Femeia susține că mama sa a fost internată în perioada februarie - septembrie 2020 și februarie - aprilie 2021 în trei zile: Altra Casa Felice Voluntari, Căminul Adina Fundeni Dobroești și Moșia Bunicilor Călărași. 

Potrivit spuselor femeii, la Altra Casa Felice Voluntari, pe durata unei luni, se pare că vârstnica nu a fost scoasă afară nicio zi, mâncarea a fost puțină și de proastă calitate, de igiena corporală nu se ocupa nimeni, rezidenții fiind spălați la un interval de 11 zile. De asemenea, nu aveau nici activități ocupaționale. În acest azil, vârstnica a pierdut șapte kilograme în 30 de zile.

Din Căminul Adina, bunica a ajuns direct în spital cu urmă de violență. În urma raportului medico-legal eliberat de IML Ilfov, s-au constat urme de violență. Fata femeii a formulat plângere penală pentru a afla ce s-a întâmplat, în luna septembrie 2020, dar nici până astăzi nu a primit niciun răspuns. 

Din azilul Moșia Bunicilor Călărași, femeia și-a luat de urgență mama acasă pentru că, potrivit spuselor sale, i s-au administrat atâtea sedative încât abia se mai ținea pe picioare, nu mai mânca și nu se mai deplasa singură. Tot aici se pare că bunicii luau masa într-o cameră unde nu exista ferestre. 

Acum, bunica se simte bine.

Fiica femeii cere autorităților să facă controale în aceste centre. 

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a studiat cazul, iar conform cercetărilor sale a reieșit faptul că în registrele verificate de la Căminul Adina nu rezultă situația povestită de femeie.

Referitor la Altra Casa Felice, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a menționat doar că sediul este închis în prezent pentru efectuarea unor lucrări de igienizare și renovare. „Administratorii societății au fost schimbați din anul 2020 și până în prezent, noua conducere având informații sumare despre cazul prezentat”, a mai spus Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Acum, fiica femeii s-a adresa Ministerului Muncii și Protecției Sociale: „Nu este normal ca după o viață de efort și muncă să fii preluat din azilele din România bătut, în stare de cahexie, cu râie, sedat, după ce ai plătit taxele impuse”. 

DC News solicită punctele de vedere ale celor trei azile menționate privind acest caz. Revenim cu informații noi.

2. -imagine fara descriere- (captura-de-ecran-din-2022-11-24-la-18-14-56_16723600.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel