O femeie din SUA a recunoscut că antrenează un batalion de femei al ISIS. Ce pedeapsă riscă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Kuntal Biswas)
Sursă foto: Pexels (Kuntal Biswas)
O femeie, cetățean al SUA, a recunoscut că a antrenat un batalion al ISIS format complet din femei. 

O femeie din SUA a mărturisit că a condus o escadrilă formată exclusiv de femei pentru așa-numitul grup Statul Islamic din Siria, precum și că a pus la cale atacuri pe teritoriul american. Allison Fluke-Ekren a pledat vinovată pentru o acuzație de acordare de sprijin grupului în cauză și a recunoscut că a antrenat peste 100 de femei și fete. Mama și liderul IS devenit profesor, a părăsit SUA în 2011 și a lucrat cu un grup terorist în Libia înainte de a pleca în Siria.

Ea riscă până la 20 de ani de închisoare la citirea sentinței din octombrie.

Fluke-Ekren are 42 de ani și a fost student la biologie și profesorgimnazial. Aceasat a călătorit în Siria pentru a se alătura grupului după ce a locuit în Egipt și Turcia. În timp ce era alături de Statul Islamic, ea a condus Khatiba Nusaybah, un batalion format exclusiv de femei cu sediul în capitala de facto, Raqqa, Siria.

Îi învăța pe copii și pe mamele lor cum să folosească arme

Rolul ei principal a fost să învețe femeile și copiii să folosească arme, de la puști și grenade AK-47 până la veste sinucigașe, potrivit oficialilor. Marți, într-un tribunal din Virginia, ea a recunoscut că a antrenat grupul format numai de femei, dar a susținut că nu a încercat niciodată să recruteze copii.

”Nu am antrenat în mod intenționat nicio fetiță”, a spus ea, potrivit BBC. Unele dintre femeile pe care le-a instruit trebuie să depună mărturie împotriva ei la audiere.

Fluke-Ekren, care era cunoscută sub numele de Umm Mohammed al-Amriki, a locuit în Mosul, Irak, după ce a fost capturată de luptătorii IS. Potrivit procurorilor, un martor a denunțat faptul că nivelul ei de radicalizare a fost ”în afara topurilor” și „11 sau 12” pe o scară de la unu la 10. Ea a recunoscut, de asemenea, că a discutat despre atacuri pe teritoriul SUA, inclusiv la o universitate și un centru comercial.

A ucis alături de soțul său, combatant ISIS

Fluke-Ekre „a considerat orice atac care nu a ucis un număr mare de persoane este o risipă de resurse”, a spus un martor, conform acordului de recunoaștere a vinovăției. Documentele dezvăluie, de asemenea, că cel de-al doilea soț al ei a fost membru al Ansar Al-Sharia, organizația militantă care a atacat un complex american din Benghazi, Libia, în 2012.

Ea și soțul ei, care a fost ucis ulterior într-un atac aerian, au întocmit un raport pentru conducerea grupului după ce au analizat documentele americane preluate de la atacul de la Benghazi. În instanță, ea a plâns când a fost întrebată de judecător dacă accepta acordul de recunoaștere a vinovăției din cauza numărului mare de copii. Membrii familiei ei au cerut anterior instanței să îi interzică să-i contacteze.

Potrivit unui procuror american, rudele spun că ea a lăsat în „urmă trădare” și familia ar putea emite declarații împotriva ei la sentința ei din 25 octombrie.

Analiză Al Jazeera: Atacurile palestinienilor s-ar putea înmulți

Trei atacuri separate ale palestinienilor în decurs de opt zile au ucis 11 israelieni, într-un val care ar putea continua pe o perioadă extinsă. Cel mai recent atac a avut loc marți seara în orașul ultraortodox Bnei Brak, la est de Tel Aviv. Atacatorul, Diaa Hamarsheh, era un muncitor palestinian care lucra în oraș, dar locuia în satul Ya'bad, în afara orașului Jenin, în Cisiordania ocupată de Israel. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel