O elevă minoră din Cluj a fost vaccinată din greșeală cu Johnson și nu a primit certificatul verde / UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
O elevă minoră din Cluj ar fi fost vaccinată din greșeală cu Johnson și nu a primit certificatul verde
O elevă minoră din Cluj ar fi fost vaccinată din greșeală cu Johnson și nu a primit certificatul verde
O elevă minoră, de 17 ani, de la Colegiul Tehnic 'Raluca Ripan' din Cluj - Napoca a fost vaccinată din greșeală cu Johnson. Tânăra a spus că nu a primit certificatul verde și nu a fost informată ca acest vaccin se face doar persoanelor peste 18 ani.

UPDATE

Valeriu Gheorghiță a făcut declarații despre acest caz.

'Am vorbit cu directorul DSP Cluj. A confirmat că s-a întâmplat acest lucru. Mi s-a transmis că a fost o eroare în momentul triajului. A apărut o eroare de introducere a vaccinului în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor ținând cont că vaccinul cu Johnson are autorizare pentru vârsta peste 18 ani. Din acest punct de vedere, este un lucru care nu trebuie să se întâmple, există proceduri.', a zis Gheorghiță.

'Fiecare persoană care ajunge într-un Centru de vaccinare participă la triaj. În acest caz, nu s-a identificat corect vârsta persoanei respective. Din punct de vedere medical, nu se anticipează niciun risc pentru că imunologic, la peste 17-18 ani, organismul nu este diferit. De altfel, erau deja studii în evaluare și pentru grupa sub 18 ani. De aceea, nu anticipăm că vor fi probleme din punct de vedere medical. Dar nu trebuie să se întâmple astfel de situații. Cred că principala recomandare este să  ne asigurăm că personalul vaccinator cunoaște instrucțiunile și le și respectă.', a spus Gheorghiță, marți după-amiază, într-o conferință de presă.

Știrea inițială

'M-am dus luni la centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic 'Anghel Saligny'. Am completat cererea și nu mi-a cerut vârsta numai CNP -ul și datele de pe buletin (adresă, nume). 

M-am dus și m-am vaccinat cu Johnson și apoi mi-a spus doamna că nu aveam voie să mă vaccinez pentru că nu aveam 18 ani.  Am ieșit și am stat 10 - 15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse.', a relatat eleva.

'Au spus că își asumă greșeala'

'Atunci când a vrut să îmi iau certificatul de vaccinare mi-au spus că nu mi-l pot da pentru că nu am 18 ani și că mi-l vor da când o să fac 18 ani (în februarie 2022) sau când se rezolvă', a relatat I.S.

Tânăra de 17 ani a spus că singură a ales să se vaccineze cu Johnson, dar că nu a fost informată deloc că acest vaccin este numai pentru persoane de peste 18 ani. 'Au spus că își asumă greșeala, pentru că trebuiau să mă informeze. Acum mă simt puțin rău, dar cred că sunt efectele vaccinului', a spus eleva, conform Știri de Cluj.

Fratele tinerei, acuze grave. Apel către prefect

Fratele tinerei a declarat că doctorița a scos-o pe ușă rapid și îi cere prefectului Tasnadi Szilard să ia măsuri. 

Unul dintre reprezentanții Centrului de Vaccinare a spus că sistemul informatic permite înregistrarea minorilor, dar nu și eliberarea certificatului.

'S-a transmis mai departe către București problema și așteptăm un răspuns. Tabletele permit înregistrarea în sistem a minorilor, dar nu și eliberarea de certificate, dacă s-au vaccinat cu Johnson. Probabil este o greșeală informatică. Ar trebui să nu permită înscrierea CNP -ului și atunci nu s-a vaccina. 

Noi avem 500 de persoane pe zi la vaccin și numai un medic și trei asistente. Este un volum mare de muncă. Alături de tânără s-a vaccinat și tatăl ei, cu Pfizer. Tânăra a optat pentru Johnson. 

Noi am raportat situația la DSP Cluj și la Primăria Cluj-Napoca și așteptăm răspuns', a spus unul dintre angajații Centrului, mai precizează sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Români din Neamț, imunizați cu vaccinul greșit. Decizia autorităților la finalul anchetei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel