O directivă UE afectează dreptul la muncă al românilor în Europa
Deputatul liberal Ionuţ Stroe a avertizat, marţi, că modificările care urmează să fie aduse Directivei 96/71/CE privind lucrătorii detaşaţi în Uniunea Europeană discriminează firmele româneşti şi pun în pericol locurile de muncă ale celor peste 50.000 de români care lucrează cu detaşare.
Stroe a declarat la Parlament că "dreptul la muncă în UE este cel mai important beneficiu pe care românii îl au ca urmare a procesului de aderare la UE şi, din păcate, în acest moment, acest drept de muncă este afectat de aceste modificări", menţionând că este îngrijorat de "lipsa de reacţie şi pasivitatea" Guvernului României în privinţa apărării acestui drept al cetăţenilor detaşaţi în afară.
"Consider că prin modificarea Directivei privind muncitorii detaşaţi vor fi discriminate firmele româneşti care lucrează în afară, iar lucrătorii români detaşaţi îşi pot pierde locurile de muncă. Dreptul de a munci în alte ţări UE este cel mai important beneficiu dobândit în urma aderării noastre la Uniunea Europeană. Zeci de mii de români sunt în pericol să îşi vadă acest drept afectat, iar ce mă îngrijorează şi mai tare este lipsa de reacţie a Guvernului. Dacă vor intra în vigoare aceste modificări, în UE se va legaliza o formă de protecţionism şi izolaţionism care e în contradicţie flagrantă cu libertăţile fundamentale: libera circulaţie a persoanelor şi serviciilor", a subliniat Ionuţ Stroe.
Conform acestuia, în luna noiembrie vor începe negocierile între CE, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pentru forma finală a acestor modificări, dar principalele direcţii au fost deja stabilite. El a spus că Guvernul, Ministerul Muncii şi MAE trebuie să se impună şi să iasă din starea de apatie de care au dat dovadă până acum pe această temă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News