Data publicării:

O delegație a Congresului SUA a mers în Taiwan la câteva zile după vizita lui Nancy Pelosi

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Pe fondul escaladării tensiunilor în Asia, cinci parlamentari americani au mers în Taiwan.

Cinci parlamentari americani au sosit duminică la Taipei într-o vizită surpriză, pe fondul escaladării tensiunilor în strâmtoarea Taiwan, după o călătorie efectuată la începutul acestei luni de Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, informează DPA.

Potrivit Institutului American din Taiwan (AIT), care acţionează ca ambasadă de facto a SUA, vizita de două zile face parte dintr-o călătorie mai amplă în regiunea Indo-Pacific. Discuţiile urmează să se concentreze, printre altele, asupra securităţii regionale, comerţului şi investiţiilor.

Ministerul taiwanez de externe a salutat vizita, precizând că delegaţia se va întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen şi cu ministrul de externe Joseph Wu.

Delegaţia parlamentară americană reprezintă atât Partidul Republican, cât şi Partidul Democrat şi este formată din Ed Markey, senator, şi John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer şi Aumua Amata Coleman Radewagen, membri ai Camerei Reprezentanţilor.

China a sporit presiunea asupra Taiwanului, atât din punct de vedere militar, cât şi economic, după o vizită de 19 ore a lui Pelosi la Taipei, pe 2-3 august.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul, scrie DPA, citat de Agerpres.

Problemele Chinei, comparate cu cele ale Romei. Hartmann: China, obligată la reunificarea cu Taiwanul? Strategic nu este încă pregătită

 

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, care a „deschis ochii“ Republicii Populare Chineze de a-și transforma politica de reunificare într-o problemă de politică externă:

„Vizita lui Nancy Pelosi a provocat Beijingul să înțeleagă faptul că reunificarea cu Taiwanul nu mai este problemă internă, ci este una de politică externă. Atunci, China, nu are construcția filosofică și statală de a răspunde acestei provocări de geostrategie. Elita taiwaneză pro-independentistă e bine finanțată de Japonia. Japonia, Coreea de Sud și Taiwan reprezintă pilonii fundamentali ai intereselor strategice ale SUA în zonă. Căderea Taiwanului rupe acest lanț de 70 de ani.

Aceasta era o problemă pe care China nu a considerat-o ca fiind una de politică externă, nici nu o interesa. Acum, însă, dezvoltarea ei economică, accesul la resursele mondiale, nașterea unei noi generații de chinezi, care nu mai sunt cu bolul de orez și tigaia după ei, au făcut din această republică comunistă un instrument care nu mai răspunde provocărilor de tip Nancy Pelosi“, a punctat H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel