O companie își obligă angajații să mănânce ouă crude drept pedeapsă pentru lipsa de performanţă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
O companie chineză a stârnit controverse pe internet după ce s-a aflat că și-a obligat angajații să consume ouă crude, ca pedeapsă pentru că nu și-au îndeplinit sarcinile.

Toate au început când Du, un student în anul doi de facultate, s-a plâns pe rețelele de socializare de experiența sa ca stagiar la o companie de IT din Zhengzhou. El a dezvăluit că firma are o regulă bizară prin care angajații trebuie să înghită ouă crude dacă nu primesc suficiente comenzi într-o anumită perioadă de timp sau dacă nu reușesc să fie la înâlţimea aşteptărilor conducerii, scrie Hollywood Unlocked. Tânărul a mărturisit că i-a fost încheiat stagiul după ce a refuzat să se supună regulii, adăugând că managementul l-a pus să scrie „din motive personale” drept cauză, pentru a absolvi compania de orice responsabilitate.

Dezvăluirea lui Du a stârnit indignare pe internet, iar un videoclip postat ulterior sub anonimat – și care arată angajați ai companiei în timp ce încearcă să înghită ouăle crude – nu a făcut decât să încingă şi mai mult spiritele.

Oamenii au calificat practica drept inumană şi umilitoare şi au avertizat împotriva pericolelor consumului de ouă crude. Ba chiar au cerut ca responsabilii să fie traşi la răspundere în faţa instanţei. Între timp, reprezentanții companiei, al cărei nume încă nu a fost dezvăluit în presa chineză, nu au părut prea deranjați de reacțiile de respingere. Aceștia au susținut pur și simplu că mâncatul ouălor crude este stipulat clar în manualul angajaților. Când Du a întrebat despre legalitatea regulii, managerul de resurse umane i-ar fi răspuns cu întrebarea: „Ce lege te împiedică să mănânci un ou crud?”

Vinovaţii fără vină

Reprezentanții autorității din domeniul inspecției muncii din districtul Jinshui, orașul Zhengzhou investighează acest caz, dar experții juridici locali susțin că vor avea nevoie de mai mult decât de mărturia lui Du, deoarece stagiul său neplătit nu se califică drept angajare, deci nu intră sub incidența legislației muncii. Cu toate acestea, în cazul în care oricare dintre ceilalți angajați ar depune mărturie împotriva companiei, lucrurile ar fi diferite. Du le-a spus reporterilor că mâncatul de ouă crude este folosit ca o formă de motivare de către companie, lucru care a fost confirmat între timp de conducere.

„Angajații sunt responsabili pentru rezultatele din procesul de vânzare, iar recompensele și pedepsele sunt, de asemenea, clar definite în procesul de implementare. Fără acestea, gestionarea zilnică este imposibilă”, a scris conducerea companiei într-un comunicat. Cei care nu doresc să consume ouă crude drept pedeapsă pot opta în schimb să înghită un întreg tub de muștar. Chiar dacă sunt controversate, astfel de forme de pedeapsă nu sunt deloc neobișnuite în China. În urmă cu câțiva ani, o companie chineză și-a obligat angajații să se târască pe stradă, pedeapsă pentru că au obținut rezultatele nesatisfăcătoare.

În România, conform prevederilor Legii 319/2016, angajatorii au obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă și de a respecta principiile generale de prevenire, de evitare și de combatere a riscurilor precum și de adoptare, în mod prioritar, a măsurilor de protecție colectivă. Astfel de fapte s-ar încadra, oriunde în lume, la bullying la locul de muncă şi hărţuire la locul de muncă. Nu şi în China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel