Data actualizării:
Data publicării:

O casă veche de un SECOL, demolată în zona protejată Cotroceni. Revoltă după ce un colț de istorie a dispărut definitiv. Cum justifică Ministerul Culturii - Document

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Casa, înainte de demolare
Casa, înainte de demolare

O casă în stil neoromânesc, veche de aproximativ 100 de ani, a fost pusă la pământ, o casă ca altele în locul cărora apar construcții ”moderne”. Istoria României stă în dovezile trecutului care, în loc să fie păstrate și conservate, sunt dărâmate și uitate. Trecutul nu mai are valoare nici măcar în zonele protejate ale României, iar ce e astăzi se dă uitării în schimbul a ce va fi mâine și identitatea noastră se pierde în fuga după nou. 

Casa era pe strada Frédéric Joliot-Curie, numărul 22, în zona construită protejată nr. 45 Cotroceni. Veche de aproximativ 100 de ani, a fost pusă la pământ de buldozere. Legal, cu autorizație, conform legii, aceeași lege care a permis autorizarea unei construcții P+3, conform hotnews.ro. 

”În cartierul Cotroceni, o familie din interbelic a ridicat o vilă în stil neo-românesc. Familia a stat acolo ani de zile, a îngrijit cât mai bine casa, gardul, curtea frontală. Casa a rezistat războiului, regimului comunist, perioadei tulburi după Revoluție. Deși este în perfectă stare, casa va fi acum demolată, conform panoului de informare. Imobilul pare că nu va rezista tentațiilor imobiliare ale vremurilor noastre. Un colț de istorie al cartierului pare a dispărea definitiv. O poveste frumoasă, și nu este prima, se termină, fără implicarea autorităților, care ar trebui să protejeze real patrimoniul cultural. Din păcate, încet dar sigur, prin demolarea construcțiilor vechi, dar încă viabile, dispare din caracteristica esențială a Cotroceniului, de “cartier grădină", cu mici clădiri dispuse în vegetație. Fiecare demolare de case vechi, dar funcționale, este, din punctul nostru de vedere, un atac ireversibil la caracterul istoric al zonei. Riscăm ca această zonă să fie mai degrabă una de clădiri impersonale, cu mici insule de personalitate", a postat pe pagina de Facebook Asociația In Cotroceni, chiar înainte de acțiunea de demolare. 

Scrisoare deschisă

 

170 de personalități, instituții și organizații au adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în urma acestei demolări. 

”Este inadmisibil ca intervenții agresive sau solicitări de desființare a unor clădiri valoroase din zone protejate, care au fost respinse de Comisiile zonale ale monumentelor istorice și de Direcțiile județene pentru cultură, să fie în final avizate favorabil de Comisia Națională a Monumentelor Istorice și de Ministerul Culturii. Este semnul unei nepermise relativizări a criteriilor și normelor de protecție patrimonială, ca și al lipsei de colaborare a administrației centrale cu cea locală.” atrag ei atenția, conform unui comunicat de presă semnat de Șerban Sturdza, președintele Fundația Pro România. 

Vezi aici scrisoarea deschisă

Anterior acestui gest, DCNews a trimis o solicitare către Ministerul Culturii cu privire la demolarea acestei case. Răspunsul primit a fost că respectiva casă nu e nici monument, nici ansamblu, nici sit, deci nu are regim de protecție. De ce s-a avizat demolarea și construcția unui nou imobil P+3 într-o zonă protejată? De frica unui proces ce risca a fi pierdut de Ministerul Culturii. 

Răspunsul îl redăm integral: 

3. -imagine fara descriere- (raspuns-dcnews-ministerul-culturii_85902100.png)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel