O asociație românească din Ucraina solicită redenumirea unei străzi din Odesa în cinstea poetului Mihai Eminescu
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava
Asociația „Basarabia” din Ucraina solicită ca o stradă din orașul Odesa să fie redenumită în cinstea lui Mihai Eminescu.

Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa solicită redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu, scrie Bucpress.

„În contextul prezentelor lucrări ale Comisiei istorico-toponimice cu privire la redenumirea obiectelor toponimice orășenești din Odesa, am adresat o cerere de redenumire a unei străzi din centrul istoric (vechi) al orașului în cinstea poetului național al românilor Mihai Eminescu. În speranța unei evaluări corecte a adresei Asociației ”Basarabia” și a argumentării invocate, rămâne să constatăm dacă va fi, sau nu, luată în considerare solicitarea organizației noastre”, potrivit unui comunicat al Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

„Pe această cale invităm bunii români de-ai locului să susțină inițiativa Asociației “Basarabia”, eventual și inclusiv prin scrisori de sprijin către primăria orașului și comisia istorico-toponimică în cauză. N-ar strica nici scrisori de sprijin oficiale și de prin România și Republica Moldova, dar să nu ne îmbătăm prea devreme cu apă rece…”, menționează Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” pe pagina sa de Facebook.

Asociaţia „Basarabia” este o organizație nonguvernamentală, nonprofit, care reprezintă interesele comunității românești din sudul Basarabiei, membru-fondator al Consililului Național al Românilor din Ucraina. În contextul politicii de derusificare lansată de Ucraina lansată după invazia rusă, o serie de primării au inițiat redenumirea străzilor și revenirea la denumirile istorice.

Deși orașul are o puternică istorie românească, doar o singură stradă din Cernăuți a primit numele unui român la schimbarea denumirilor a circa 50 de artere

La sesiunea Consiliului Orăşenesc Cernăuți noile denumiri de străzi au fost votate de către 26 din cei 29 de deputaţi prezenţi în sală. Împotrivă n-a votat nici un deputat. Noile denumiri atestă desfăşurarea procesului de derusificare din Cernăuţi.

Astfel, strada 28 Iunie (ziua „eliberării” regiunii Cernăuţi în 1940, atunci când Uniunea Sovietică a invadat România) se va numi de acum strada Constituţiei.

Comisia respectivă a hotărât să schimbe denumirea străzii Novikov-Priboi în Ion Sbiera, membru-fondator al Societăţii Academice Române, administratorul Bibliotecii Bucovinei şi fostul profesor al poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Strada Gastello se va numi strada Roşa. Alte denumiri româneşti nu sunt (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel