O „amintire“ a comunismului din orașul Cernăuți a fost dată jos cu ajutorul unei macarale / FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Ioan Radu Gava
Sursă foto: Ioan Radu Gava
Un tanc rusesc din vremea Uniunii Sovietice a fost eliminat astăzi din orașul Cernăuți.

Agenția de știri BucPress din Cernăuți informează că un tanc rusesc, expus în orașul de pe Prut, a fost eliminat astăzi de autorități. Mișcarea vine pe fondul invaziei Federației Ruse în Ucraina, care a stârnit panică în toată țara și a dus la creșterea disprețului populației din Ucraina față de Rusia.

Maia Sandu a semnat cererea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană 

Președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la Reședința de Stat. 

"Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație", a declarat Maia Sandu. 

Ieri, Maia Sandu a declarat că va semna o astfel de cerere, dar nu a spus când ar urma să facă asta. Amintim că recent, Goergia și Ucraina au semnat cererea de aderare.  

Începând din 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. 

Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE, scrie Publika (vezi imaginile AICI).

Georgia îşi oficializează cererea de aderare la Uniunea Europeană

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană, informează EFE şi AFP, citate de Agerpres.

Este o zi istorică. Semnez cererea în numele ţării, a declarat şeful guvernului înainte de a-şi pune semnătura pe document în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune.

Pentru noi, un viitor în Europa este singura opţiune. Este obiectivul nostru strategic, a subliniat Garibaşvili. El a subliniat că Georgia este, din punct de vedere istoric, o ţară care aparţine culturii şi civilizaţiei europene.

Tbilisi a fost încurajat să facă acest pas după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut acest lucru luni pentru a opri aşa-numita 'operaţiune militară specială' în Ucraina ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Georgia, care are experienţa amară a războiului din 2008 împotriva Rusiei şi două republici separatiste recunoscute de Moscova, încearcă astfel să-şi protejeze securitatea şi să-şi garanteze sprijinul celor 27 de state membre, scrie EFE.

În 2014, Georgia a semnat Acordul de Asociere cu UE, care include Acordul de liber schimb, iar în 2017 a obţinut liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel